Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Turkse Angora

De Turkse Angora

De Turkse Angora is een van de oudste kattenrassen ter wereld, de oorsprong ligt in Turkije. In de 16de eeuw naar Frankrijk en Engeland gebracht, ze waren zeer populair aan het Franse hof. Het zijn de voorouders van vele halflanghaarrassen en de Pers . Halverwege deze eeuw werd de Turks Angora met uitsterven bedreigd , door een fokprogramma in dierentuinen in Ankara, Istanbul en Izmir wist men dit gelukkig te voorkomen. Fokkers uit Europa en Amerika importeerden katten uit Turkije om zo een eigen fokprogramma te beginnen. De CFA registreerde de witte Turkse Angora in 1970, later werden ook andere kleuren erkend.

Karakter

Turkse Angora’s zijn bijzonder sociaal, speels, intelligent en levendig met een heel zacht karakter en extrovert , ze zijn zeer gesteld op aandacht van mens en/of dier. Tot op hoge leeftijd blijven ze actief en ondernemend. Ze zijn zeer nieuwsgierig, alles in en rondom huis wordt gekeurd en besnuffeld. De Turkse Angora geeft veel liefde en aandacht maar verwacht dat zelf ook te krijgen van “zijn“ mensen.

Hun intelligentie kan zich uiten in het openen van deuren en kasten. Ook zijn het bijzonder goede springers, een afgezette tuin of buitenren is zeker aan te raden. Het zijn geen katten om de hele dag alleen te zijn, bent u weinig thuis zorg dan voor een 2de kat in huis als speelkameraadje. Ze spelen graag met kattenspeelgoed maar een propje papier is dikwijls net zo leuk, ze zijn een ster in het apporteren. De Angora is pas laat volwassen en zal pas op een leeftijd van 2 jaar zijn wilde haren verliezen.

Vacht

De vachtverzorging is vrij eenvoudig door het ontbreken van een ondervacht, de kat doet het meeste zelf, in de ruiperiode kan een keer extra geborsteld worden. Klitvorming komt weinig voor.

Sommige Angora’s hebben in de zomer een kortere vacht dan in de winter. De vacht is halflangharig, zacht en zijdeachtig en bestaat uit een volbehaarde kraag, staart en broek.

Alle natuurlijk kleuren zijn toegestaan, dat wil zeggen wit, zwart, blauw, rood en creme, schildpad met of zonder tabby en met of zonder wit en al deze kleuren komen ook met zilver voor. In sommige landen echter zijn ook fokprogramma’s met colourpoint en chocolate maar veel fokkers zijn hier erg op tegen. In de meeste landen worden deze kleuren niet erkend.

Gezondheid

Rasgebonden ziektes als HCM , PKD en Patella Luxatie zijn bij de Turkse Angora vooralsnog niet bekend . De enige erfelijke afwijking die vroeger vaker voorkwam is doofheid bij witte katten. In Nederland is om die reden het kruisen van witte katten niet toegestaan en worden witte en gekleurde dieren met elkaar gekruisd waardoor het risico sterk gedaald is. Ook kunnen witte katten relatief eenvoudig worden getest op doofheid door middel van een BAER-test. Bij de meeste verenigingen is dit gelukkig een must en mag er met dove katten niet gefokt of geshowd worden. Helaas is het nog niet bij alle verenigingen zo geregeld.

Tekst en afbeeldingen door Anke van der Vliet van Cattery Mithrandir (www.cattery-mithrandir.com).

Cattery Mithrandir © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->