Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Thai

De Thai

Hoewel Siamese katten waarschijnlijk gedurende minstens een paar eeuwen in het oude Siam (Thailand) gefokt werden is er tegenwoordig erg weinig bekend over het uiterlijk van de oorspronkelijke Siamese kat. Eind 18de eeuw werd de Siamees geïntroduceerd in Engeland en is sindsdien een zeer populair en algemeen bekend ras geworden. Door mode en persoonlijke smaak van fokkers en keurmeesters werd de Siamees al in de jaren zestig steeds fragieler van bouw, met langere ledematen, staart en grote wijduitstaande oren. De stevig gebouwde Siamees werd hierdoor niet meer geshowd en begon langzaam te verdwijnen. In Duitsland is er eind jaren ’80 een start gemaakt met het behoud van de “ouderwetse Siamees”. De naam Thai (van Thailand) is daar toen erkend om te voorkomen dat dit type helemaal verdween. Men kon weer naar shows en de Thai werd met een eigen rasstandaard gekeurd.

In Nederland waren de eerste als Thai geregistreerde Siamezen te zien op een show in 1996. Ze werden met veel enthousiasme door bezoekers ontvangen en herkend als hún Siamees van vroeger. Door het importeren van Thai’s uit het buitenland en het opnieuw registreren van Siamezen die aan de Thai rasstandaard voldeden is er een begin gemaakt aan de heropbouw van het ras. Tegenwoordig raken er steeds meer mensen enthousiast en helpen mee om de mooie gezonde en stevige Thai te fokken

Het uiterlijk

De Thai kan variëren in bouw, maar is veel robuuster dan de Siamees. Hij heeft Oosterse trekken, zoals een gematigd wigvormige kop, iets schuin geplaatste ogen en een elegant licht verlengt lichaam. Heel kleine pluimpjes aan de middelgrote oren zijn toegestaan. De kleur van de ogen is helder, stralend, onmiskenbaar blauw. Opvallend zijn de points, een duidelijk contrast tussen het lichaam en de poten, kop. oren en staart. De points moeten dezelfde kleur en kleurintensiteit hebben, een donkere lichaamskleur bij oudere dieren is toegestaan. Witte haren of witte vlekken zijn niet toegestaan. De staart is van gemiddelde lengte en loopt spits uit. Poten zijn gespierd en de lengte in een goede verhouding tot het lichaam, met ovale voetjes.

Karakter

De Thai eist veel aandacht en is niet gemakkelijk alleen te houden. Het is een zeer intelligente, op de mens georiënteerde kat, die vooral bekend staat door zijn stemgeluid en “praatgedrag”. Ze zijn van oudsher behandeld zoals men met een hond zou kunnen omgaan. Ze apporteren graag en blijven, ook als ze ouder zijn, speels en actief. Ze houden van uitstapjes omdat ze zich meer op de mens richten dan op de omgeving en is daarmee een ideale kat om mee te nemen naar vakantiehuis of boot.

Vacht

De vacht is kort en stevig aanliggend, maar niet vlak en voelt zacht en verend aan. Een ondervacht is ongewenst. De vacht heeft zeer weinig onderhoud nodig, regelmatig even kammen is voldoende.

Kleur

De traditionele kleuren zijn seal-, chocolate-, blue– en lilacpoint. In de huidige rasstandaard worden kleuren toegestaan die bij de Siamees bekend zijn, dus ook tabby-, tortie– en redpoint aftekeningen.

Bijzonderheden

Kittens worden geheel wit geboren en krijgen hun points kleur in de eerste levensweken. Naarmate ze ouder worden zal de kleur zich verdiepen. Omgeving temperatuur heeft invloed op de kleur, hoe kouder de omgeving hoe donkerder de points en lichaamskleur worden.

Meer informatie kunt u vinden op: www.traditionelesiamezen.nl

Tekst en afbeelding van de Werkgroep Traditionele Siamezen (www.traditionelesiamezen.nl).

Werkgroep Traditionele Siamezen © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->