Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Sphynx

De Sphynx is een raadselachtige verschijning. Doordat de sphynx haarloos lijkt vinden vele mensen het bizarre wezens. Nochtans voor de liefhebbers is een sphynx ‘het einde’. Ze zijn over het gehele lichaam bedekt met kleine donshaartjes die bijna niet te zien zijn. Een sphynx moet zo veel mogelijk rimpels hebben (vooral op het hoofd). Hun lichaamstemperatuur ligt door hun haarloosheid ook ies hoger dan bij andere poezen. Ze eten dan ook iets meer dan andere om hun temperatuur op peil te houden. Het beste is dan ook van de hele dag klaar staan te hebben. Een sphynx voelt zacht en warm aan. Een sphynx is ook een zeer sociaal dier en kan het zeker niet verdragen om lang alleen te zitten. Zorg er dus voor dat er meestal iemand thuis is en dat er andere huisdieren in de buurt zijn.

Een sphynx heeft een verhoogde stofwisseling waardoor ze meer oorsmeer en huidschilfers produceren dan andere katten. Dit is door hun haarloosheid natuurlijk ook duidelijker zichtbaar. Om die reden is het dan ook het beste van de sphynx af en toe een badje te geven en hun oren af en toe eens uit te kuisen, alsook hun nagels te verzorgen.

Kortom, een sphynx is een heel lief dier. Natuurlijk hebben ze net zoals ander poezen personeel nodig die met volle liefde hun alles geven wat ze nodig hebben. Hieronder vind u wat meer informatie over de sphynx in het algemeen en hierna zou u alles moeten weten wat u moet weten over het sphynx ras.

Geschiedenis

Er doen verhalen de ronde dat Sphynxen ten tijde van de Farao’s in het Oude Egypte er al waren. Sommige namen van cattery’s refereren hieraan en ook vele mensen geven hun Sphynx een naam uit het Oude Egypte. Op Discovery Channel is er ooit een documentaire geweest waarin een kattenmummie uit een graftombe te zien was die als twee druppels water op de sphynx van nu leek. Er was dan ook geen spoor van enig haar terug te vinden. Waarschijnlijk waren er in die tijd dus al haarloze katten.

Toch hoe mooi en romantisch het is om te denken dat onze Sphynxen uit het Oude Egypte stammen, de hedendaagse Sphynx stamt af van een aantal haarloze katten die in het midden van de vorige eeuw op straat gevonden werden en uit een aantal naakt geboren katten in een nestje van huiskatten op een boerderij in Amerika. Verschillende malen in de geschiedenis zijn er naakte katten geboren uit gewone straatkatten. In het begin van de twintigste eeuw verkreeg dhr. Shinick uit Albequerque/ New Mexico naakte katten, waarschijnlijk de laatste van een haarloos ras dat door plaatselijke Indianen gehouden werd. Van de foto’s kunnen we concluderen dat Dick en Nellie, zoals zij genoemd werden, weliswaar haarloos zijn maar geen Sphynxen waren. Van tijd tot tijd vonden er spontane mutaties plaats die leidden tot de geboorte van naakte kittens. In 1966 werd een haarloos kitten geboren uit een huiskat in Canada. Hetzelfde gebeurde in 1978 op een boerderij in Minnesota.Deze katten werden gebruikt in een fokprogramma voor Sphynxen.

Op die manier is men beginnen verder te bouwen op de haarloosheid en op het sphynxras waardoor we nu zelfs een sphynxstandaart kunnen samenstellen:

Rasinformatie:

 • Kop : afmeting: middelgroot.
 • Vorm: gematigde wig met afgeronde lijnen, iets langere dan brede schedel: licht afgerond met een vrij vlak voorhoofd.
 • Profiel: matige tot duidelijke welving.
 • Jukbeenderen: geprononceerd.
 • Snuit: stevig afgerond met duidelijke whiskerbreak, stevige kin en goed sluitend gebit.
 • Nek: Middellang.
 • Vorm: rond en goed gespierd, gebogen vanaf de schouders tot de schedelbasis, krachtig vooral bij katers.
 • Oren: Vorm: breed aan de basis en open. Afmeting: zeer groot.
 • Stand: rechtop, niet te laag of te hoog geplaatst.
 • Ogen: Grootte afgeronde citroenvormige vorm.
 • Plaatsing: schuin geplaatst naar de buitenste ooraanzet. De ruimte tussen de ogen bedraagt iets meer dan de breedte van een oog.
 • Oogkleur: passend bij de vachtkleur, groen en hazelnootkleurig toegestaan.
 • Lichaam: Afmeting: middelgroot.
 • Lengte: middellang tot vrij lang.
 • Borst: breed, mag iets tonvormig zijn.
 • Buik: goed gerond, maar niet dik. De kat ziet eruit, alsof hij net flink heeft gegeten. Niet dik.
 • Botstructuur: niet te grof en niet te fijn.
 • Spieren: stevig gespierd, niet fijntjes.
 • Poten: in verhouding met het lichaam De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. De voorpoten staan wijd uit elkaar.
 • Voeten: Vorm: ovaal met lange slanke tenen.
 • Afmeting: middelgroot.
 • Voetkussentjes: dik, waardoor het lijkt of hij op luchtkussentjes loopt.
 • Tenen: opvallend lang en slank.
 • Staart: Lange dunne zweepstaart, geleidelijk aan toelopend in een fijne punt.
 • Huid: De Sphynx is bedekt met zeer fijn en kort donshaar, dat bijna niet te zien of te voelen is. De huid is warm en voelt aan als suède en kan bij sommige katten wat stugger zijn. De huid is bij kittens vaak zwaar gerimpeld. Volwassen dienen horen zoveel mogelijk rimpels te houden, vooral op de kop, maar de kat mag hiervan geen hinder ondervinden.
 • Beharing: Oren: geen beharing in het oor; enige haargroei aan de buitenste ooraanzet en de achterkant van het oor toegestaan De oren, snuit, staart en voeten en testikels zijn vaak bedekt met kort dicht ingeplant zacht haar. Aan- of afwezigheid van wenkbrauwen of snorharen onbelangrijk. Een plukje haar aan het einde van de staart (leeuwenstaart) is toegestaan.
 • Kleur: Alle vachtkleuren zijn toegestaan, ook bicolour (met wit) en siamese aftekening. Elke witte vlek toegestaan.

Katten allergie? :

Is het de kat voor mensen met een allergie voor katten?

Als je allergisch bent voor kattenhaar dan kan de Sphynx DE kat zijn, in het geval van allergie voor huidschilfers zou je tegen een Sphynx kunnen omdat deze gewassen moet worden en met het wassen was je ook de huidschilfers weg. Maar of dit wassen voldoende is dat weet je niet van te voren. Het is dus niet juist om te stellen dat een Sphynx DE kat is voor allergische mensen, maar er zijn mensen met een kattenallergie die wel tegen een Sphynx kunnen.

Verzorging:

Het lijkt alsof de Sphynx geen enkele verzorging nodig heeft omdat hij de vacht mist die andere katten wel hebben, maar toch moet de verzorging van zo’n haarloos vel niet onderschat worden. Sphynxen transpireren namelijk net als mensen, en produceren ook nog huidsmeer. Bij normale behaarde katten wordt het huidsmeer vrijwel onzichtbaar afgevoerd door de vacht. Vermits dit bij de sphynx niet gebeurd is het nodig om hen ongeveer een keer per week te wassen, zodat hun huid niet vettig begint aan te voelen. Dit wassen gebeurd heb beste met een PH neutrale zeep (bv. Babyshampoo)

Sommige mensen schijnen te denken dat ze de Sphynx met olie moeten inwrijven maar dit is absoluut niet de bedoeling omdat de poriën daardoor verstopt raken en meer vuil zal aantrekken en de kat alleen maar meer huidsmeer gaat produceren, ook talkpoeder en dergelijke zijn NIET nodig!

De meeste Sphynxen vinden het fijn om gewassen te worden, waarmee ze zich onderscheiden van veel andere rassen.Sommige mensen wassen hun Sphynx in de gootsteen maar men kan ook een plastic afwasteiltje kopen voor de wekelijkse wasbeurt, wij persoonlijk wassen onze sphynxen in het bad. De meeste Sphynxen vinden het niet prettig om direct water over de kop te krijgen vanwege het benauwde gevoel. Zet dus niet de douchekop op de kat wat alleen angst met zich meebrengt. De oren van een sphynx verdienen ook wat aandacht. Zij produceren vrij veel oorsmeer en daarom moeten de oren ook regelmatig schoongemaakt worden. Dit kan gewoon met een oorstokje waarmee je het zichtbare gedeelte van de oren schoonmaakt. Dit kan gebeuren tijdens de wekelijkse wasbeurt. (wij gebruiken hier een washandje voor ze).

 

Scherpe nagels kunt u knippen met een speciale nagelknipper maar pas op niet in ‘het leven’ te knippen. Mocht dit wel gebeuren dan heeft de kat erg veel pijn en zal de nagel erg bloeden. Wees dus voorzichtig!

De ogen van de Sphynx produceren ook oogvuil in de ooghoeken. Dit oogvuil kan verwijderd worden met een watje in een beetje rozenwater gedrengt. (een oorstokje is ook heel gemakkelijk). En zeker niet de oortjes vergeten.

Al bij al heb je hier een kwartiertje werk aan per week. Dit zijn ze zeker waard.

Gedrag:

Sphynxen zijn aanhankelijke en intelligente dieren die al snel een vertouwensband aangaan met ‘hun’ mensen. Het karakter van de Sphynx wordt ook weleens omschreven als ‘deelskat, deels hond, deels aap en deels kind’, en die vergelijkingen gaan zeker op. Een Sphynx is erg nieuwsgierig en zal als er een papiertje kraakt direct komen kijken wat het is en ermee vandoor willen gaan. Sphynxen zijn ook ‘praters’ en gaan hele dialogen met hun baas aan.

Onze sphynxen zitten ons op te wachten als we thuis komen en gaan niet weg van onze zijde tot ze hun knuffels gekregen hebben. Ze laten je gewoon zien dat ze je gemist hebben. Een Sphynx vind het heerlijk om op schoot te zitten of in je nek te kruipen en je te overladen met kusjes, je krijgt letterlijk een complete wasbeurt. Sphynxen zijn sociaal ingesteld en houden van het gezelschap van mensen, maar ook de omgang met katten en andere huisdieren zal zelden voor problemen zorgen.

VEROORDEEL EEN SPHYNX NOOIT TOT EEN EENZAAM BESTAAN!

Hij heeft veel contact en aandacht nodig om zich prettig te voelen en als hij dit niet krijgt, zal hij wegkwijnen en in sommige gevallen letterlijk doodziek worden van verdriet! Sphynxen zijn zo zachtaardig en vriendelijk dat het niet in ze op zal komen om zich agressief te gaan gedragen.Ook zal een Sphynx bijna nooit zijn nagels uitslaan met spelen en dergelijke. Ze hebben er meestal geen moeite mee als ze niet naar buiten mogen komen, maar houd er wel rekening mee dat deze katten speels en actief zijn, en graag rennen en klimmen. Zorg er dan ook voor dat de kat voldoende speelgelegenheid heeft en regelmatig zijn energie kwijt kan. Een flinke krab-en klimpaal wordt over het algemeen goed benut.

Een sphynx is een ideale poes voor mensen die houden van knuffelige dieren die elk hun tijd aandacht nodig hebben. Ze zijn super lief maar zijn geen dieren om alleen te zijn!!!

Karakter:

Een sphynx is niet zomaar gewoon een poes. Qua karakter kan je ze vergelijken met ¼ Aapje, ¼ hond, ¼ mens (baby) en uiteraard dan ook nog ¼ poes. Veel mensen die nooit van het ras gehoord hebben vinden een sphynx maar een akelig wezen. Meestal zijn de mensen gewoon van iets harig, zacht te aaien, ipv een wezen zonder haar.

Nochtans is een sphynx heel zacht. Je kan het gevoel als je ze aait vergelijken met de buitenkant van een perzik. Ze zijn ook zeer aanhankelijk en super lief. Het is een ras waarvan je houdt, of waarvan je helemaal niet moet weten. Wij zijn er meteen verliefd op geworden en kunnen nu niet meer zonder.

Tekst en foto’s door Udaya Jansen van Cattery Bayis Manis (www.bayis-manis.be).

Cattery Bayis Manis © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->