Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Sondevoeding

Let op! Bij verkeerd sondevoeding geven, kunt u de longen beschadigen waardoor er inwendige bloedingen ontstaan!

Wanneer een kitten niet wil drinken is daar een oorzaak voor.

 • ŸPrematuur en hierdoor geen slik- en/of zuigreactie.
 • Verzwakt door ziekte, ondervoeding etc.
 • Het kitten aan het sterven is.

Mensen pakken te snel de sonde om te gaan voeden maar vragen zich niet af waarom het kitten niet wil drinken. Probeer altijd eerst te achterhalen waarom het kitten NIET WIL drinken.

 • Heeft het wel zuigkracht?
 • Is het uitgedroogd?
 • Is het kitten uitgeput?
 • Heeft het kitten buikpijn?
 • Heeft het kitten veel gas (lucht) in de buik?

Ook zien wij dat mensen sondevoeding geven terwijl de tandjes van een kitten al doorgekomen zijn. Voor een kitten is een sonde in de slokdarm en maag een heel naar gevoel Als kittens tandjes hebben is de kans groot dat de sonde doorgebeten word en in de maag terecht komt. Wanneer dit het geval is moet de sonde operatief verwijderd worden bij een dierenarts. Ook bestaat het risico bij sonde geven, dat de slokdarm en maag geïrriteerd raakt en deze kan zelfs beschadigingen aanrichten als de sonde niet juist word ingebracht.

Laat sondevoeding aan een deskundige dierenarts of kittenopvang over. Wilt u toch sondevoeding geven laat u het dan meerdere malen voordoen bij uw eigen dierenarts, cattery of instantie die hier gespecialiseerd in is.

Wanneer u toch overgaat op sondevoeding geven is het verstandig om het flesje met het speentje NIET weg te gooien. De sonde is het middel bij uitstek voor heel jonge, zwakke of zieke kittens die vaak geen zuigkracht en slikreactie hebben. Ga nooit uit eigen initiatief een sonde geven. Doe dit alleen na een advies van uw dierenarts. Voor oudere en al sterkere kittens voldoen de gangbare zuigflesjes heel goed! Gebruik sondevoeding alleen als het ECHT noodzakelijk is!

Velen van ons zullen het probleem van bijvoeden / ‘flessen’ van kittens kennen, anderen kunnen er vroeg of laat nog wel eens mee geconfronteerd worden, bij moederloze kittens, bij kittens die met een keizersnede ter wereld gekomen (prematuur) zijn en waardoor de melkproductie nog niet op gang is gekomen, bij onvolgroeide tepels van de moederpoes, bij te grote nesten, bij acute baarmoederontsteking, bij bloedgroep problemen (een B-moeder met A-kittens) of welke andere reden hiervoor nog aangevoerd mogen worden.

In de meeste gevallen zal een kitten de fles gewoon accepteren. Wanneer er sprake is van een kitten met geen zuigreflex of slikreactie is er geen andere keuze dan sondevoeding geven. Wanneer een kitten de fles weigert moet daar een reden voor zijn! Probeer te achterhalen waarom het kitten de fles niet tot zich wil nemen.

Sondevoeding geven/voorbereiding

Een sonde kunt u in diverse maten betreffende de doorsnee kopen/bestellen. Hele jonge kittens van enkele uren/dagen oud kunt u het beste de sonde geven met een doorsnee van 1,0 x 1,5 mm. Een sonde is 50 cm lang en is steriel ingepakt in een afgesloten verpakking (bij uw dierenarts verkrijgbaar).

Een sonde wordt via de bek ingebracht bij hele jonge kittens en NIET via een neusgat! Om te voorkomen dat een sonde verstopt komt te zitten tijdens het voeden is het belangrijk dat u de melk zo goed mogelijk oplost om klontjes/verstopping te voorkomen.

Controleer voor de sonde geven hoeveel vloeistof/vocht/melk er in een sonde gaat. Dit varieert per sondedoorsnede. Hoe breder de doorsnee des de meer vloeistof er in een sonde gaat voordat het uit de uiteindes van de sonde komt. Hier kunt u dan rekening mee houden met het aantal cc’s aan voeding wat u moet geven. Wanneer men dit niet controleert zal het kitten minder melk krijgen als bedoeld is omdat er bijvoorbeeld een ½ tot 1 cc in de sonde blijft zitten na het voeden.
Om zeker te weten dat u in de maag zit moet de afstand gemeten worden vanaf het bekje tot in de maag (zie tekening).

Bij normale volgroeide kittens van ca. 100 gram zal de afstand tussen het bekje en de maag ongeveer 8 à 9 cm zijn. Om er zeker van te zijn dat u de sonde voldoende in de maag plaatst, kunt u het beste de afmeting bij het kitten meten en met een viltstift of een stukje leukoplast de afstand markeren op de sonde.

Aantal cc’s per kitten per voeding

Kitten van:In uren:cc voeding:
50 gramIeder uur1/2 cc
100 gramIedere 2 uur2 tot 2 1/2 cc
125 gramIedere 2 uur2 1/2 tot 3 cc
150 gramIedere 2 uur3 tot 3 1/2 cc
175 gramIedere 2 uur3 1/2 tot 4 cc
200 gramIedere 2 a 3 uur4 1/2 tot 5 cc
225 gramIedere 2 a 3 uur5 1/2 tot 7 cc
250 gramIedere 2 a 3 uur7 tot 9 cc
275 gramIedere 2 a 3 uur9 tot 10 1/2 cc
300 gramIedere 2 a 3 uur11 tot 12 1/2 cc

Houdt u rekening met de voeding die in de sonde achterblijft. Deze mag u niet meetellen. Een buikje moet soepel aanvoelen. Mag wel gevuld zijn maar mag niet strak staan!!

Gewicht kittens:Voedingen:Hoeveelheid:Maximum voeding:
100-200 gr.om de 2 uur2,5 tot 5 ccmet een max. van 60 cc per 24 uur
200-300 gr.om de 2-3 uur5 tot 12.5 ccmet een max. van 120 cc per 24 uur
300-360 gr.om de 3 uur12,5 tot 15 ccmet een max. van 120 cc per 24 uur
360-500 gr.om de 4 uur15 tot 30 ccmet een max. van 200 cc per 24 uur

Na een sondevoeding is het belangrijk dat u het kitten laat boeren. Hierdoor zorgt u ervoor dat het kitten de lucht verwijderd uit het maagje. Wanneer het kitten niet boert, bestaat er een kans dat het buikje vol komt te zitten met lucht. Als u op het strakke buikje tikt met uw vinger lijkt het net alsof u op een ballon tikt. Lucht kan heel erg pijnlijk en hinderlijk voor een kitten zijn. Hiervoor is het verstandig dat u de voedingen vaker gaat geven en een minder aantal cc’s. Kindigest van VSM verwijdert lucht uit de maag en darmpjes, 3 x daags 1 tabletje verpulverd door de voeding geven.

Voorbeeld

Normaal (zonder lucht in de maag)Kitten van 100 gram:Iedere 2 uur 2 tot 2 1/2 cc melk
Met lucht in de maag:Kitten van 100 gram:Ieder uur 1 cc melk.
Met heel veel lucht in de maagKitten van 100 gram:Ieder half uur 1/2 cc.

Sondevoeding geven via de bek

Leg als voorbereiding alle benodigdheden klaar op de tafel waar u het kitten de sonde gaat geven. Hierdoor heeft u alles binnen handbereik.

 • De sonde
 • 2 cc spuitje schoon
 • Afhankelijk van de hoeveelheid voeding, het juiste spuitje gevuld melk.
 • Een stevige handdoek of theedoek.
 • Oogpads of watten
 • Uitrekenen hoeveel vocht/melk er nodig is om de sonde vol te laten lopen

Voordat er sonde geven word is het belangrijk dat het kitten eerst gestimuleerd word om te plassen en poepen. Wrijf met een watje / oogpads over de genitale van het kitten. Hierdoor zal het kitten gaan plassen en poepen. Doe dit voor een (sonde) voeding om lucht in het buikje te voorkomen.

Plaats een schone LEGE 2 cc spuit op de sonde als voorbereiding (zie tekening 6).

Leg de handdoek of theedoek op tafel en plaat het kitten erop. Zorg ervoor dat het kitten met zijn kopje naar de kant kijkt waar u mee schrijft. Bijvoorbeeld: U bent rechtshandig, dan kijkt het kitten naar rechts (zie tekening 7).

We gaan er even van uit dat u rechtshandig bent. Pak het kitten met uw linkerhand bij het kopje. Met uw rechterhand kan de sonde nu rustig en gelijkmatig via het bekje naar binnen geschoven worden. In negen van de tien gevallen zal dat soepel en zonder problemen verlopen, ook al werkt het kitten soms tegen. Gaat het in een enkel geval niet meteen, dan vooral niet forceren maar in alle rust gewoon nog eens opnieuw proberen. Soms maakt het kitten zelf slikbewegingen waardoor het de sonde ‘inslikt’. Is dit niet het geval, breng dan rustig de sonde verder in.

Zodra het aftekenenpunt op de sonde bij de lipjes van het kitten is kunt u de spuit (die al op de sonde zit) aanzuigen / vacuüm trekken.
Bij NIET vacuüm (als u lucht in de spuit zuigt en de spuit zelf niet terug loopt) zit u in de longen. Direct sonde terug trekken (rustige beweging) en opnieuw inbrengen. Wanneer de sonde opnieuw geplaatst is, opnieuw aanzuigen en kijken of de lucht in de spuit blijft staan of dat de spuit met lucht zelf weer terug loopt (vacuüm zuigt)*.
Zit de sonde in de maag, dan voelt u weerstand aan de spuit. De lucht die in de spuit zit gaat vanzelf weer terug de sonde in.

*probeert u dit eerst eens met een leeg ingedrukt spuitje waarvan u de opening afsluit met uw duim, waarna u probeert het spuitje te vullen met lucht. U voelt dan dat uw huid meegezogen wordt (vacuüm zuigt).

Wanneer u er voor 100 % zeker van bent dat u de sonde in de maag heeft geplaatst, kunt u de lege spuit verwisselen voor de spuit met melk. Druk LANGZAAM de spuit leeg in het maagje. Als u dit te snel doet kan dit een zeer pijnlijke aangelegenheid zijn voor het kitten en u kunt het maagje hier mee overrekken. Ook bestaat er een kans dat de melk uit de maag terug loopt en in de vertakking van de slokdarm/luchtpijp terecht komt.

Draag er zorg voor dat het aftekenpunt op zijn plek blijft. Omdat een kitten een sonde als erg vervelend kan ervaren, kan het kitten gaan bewegen en hierdoor kan de sonde voor een deel uit de maag gaan.

Zodra de sonde gegeven is en de voeding in de maag zit, de sonde 2 à 3 cm terug trekken uit de maag en de spuit die nog op de sonde zit rustig aanzuigen. Nu kunt u de rest van de sonde (ongeveer 6 cm) al aanzuigend met een rustige beweging uit de maag/slokdarm naar boven eruit trekken. Deze laatste handeling is om te voorkomen dat er een druppel melk (dat nog aan het uiteinde van de sonde hangt uit de sonde kan komen) in de longen terecht komt. Dit gebeurt dan bij de vertakking van slokdarm en luchtpijp. Ook wel “In het verkeerde keelgat terecht komt”. Bij het aanzuigen van de spuit met geleegde sonde wordt namelijk het laatste druppeltje terug de sonde in gezogen en kan dit druppeltje geen schade meer aanbrengen.

U bent klaar met de sonde geven. Kook de sonde na gebruik even uit of spuit de sonde even goed door met heet water om restanten in de sonde te voorkomen waardoor de sonde verstopt kan gaan zitten. Bij uitkoken ook de sonde goed doorspoelen. Werk zo hygiënisch mogelijk om ontstekingen van de slokdarm/maag te voorkomen.

Boeren van het kitten na een voeding is van groot belang om problemen te voorkomen.

Klop het kitten zachtjes op de rug en houd het kitten in een hoek van 45 graden.
Voel altijd even naar de strakheid van het buikje na het voeden. Het moet vol aanvoelen maar niet strak/op spanning. Overvoeden met sondevoeding gaat sneller, omdat een kitten op deze manier niet kan aangeven dat hij of zij vol zit. Dit is een minpunt van een sonde geven.

Kitten wordt benauwd en/of melk kwam het neusje uit.

Dit houdt in dat u de sonde niet juist geplaatst heeft en er melk in de longen terecht is gekomen. U kunt het kitten met een slijmzuiger leegzuigen of uitzwaaien maar melk bestaat ook uit poeder en het poeder kunt u niet uit de longen weg zuigen. Vocht kan via medicatie verwijderd worden uit de longen, poeder helaas niet. De kans is heel groot dat u kitten binnen enkele uren benauwder gaat worden. De melk in de longen zal een longontsteking geven. Direct op de medicatie (synulox suspensie) en in een zuurstoftank is een optie om te kijken of het kitten het gaat redden. Let op: Iedere antibiotica gaat pas werken na 48 uur in het lichaam. Vaak is het dan al te laat en zal het kitten voor deze uren sterven.

Slijmzuiger Uitzwaaien van een kitten

Met dank aan Patricia Sluiter-ter Horst, Kittenopvang moederloos.

Nogmaals wij zijn geen voorstander van sondevoeding maar wel van flessen. Sondevoeding moet u allen toepassen als het niet anders kan zoals hierboven wordt aangegeven. Wilt u een workshop kittens flessen volgen klik hier >>

N.B. Indien u na het lezen van dit artikel mocht besluiten bij uw dierenarts óók een sonde te gaan halen/bestellen, gooi dan niet uw flesje en speentjes weg. De sonde is het laatste middel bij uitstek voor heel jonge, zwakke of zieke kittens die vaak over onvoldoende zuigkracht beschikken. Voor oudere en al sterkere kittens voldoen de gangbare zuigflesjes heel goed! Gebruik sondevoeding alleen als het echt nodig is!

Soms wordt er als advies gegeven door een dierenarts om sondevoeding geven. Wij adviseren alleen sondevoeding te geven aan een kitten als er echt geen andere optie is. Helaas krijgen ook mensen die er totaal geen ervaring in hebben het advies om sondevoeding te gaan geven. Het wordt één keer voorgedaan in de dierenartsenpraktijk en u kunt thuis gaan beginnen met sondevoeding te geven……

Van de 10 kittens die door onervaren mensen zelf sondevoeding word toegediend zullen ongeveer 7 à 8 kittens sterven aan vocht in de longen doordat de sonde niet juist geplaatst is. Wij raden het af om sondevoeding te geven. Wanneer u toch besluit om sondevoeding te gaan geven is het verstandig om te weten wat er gedaan moet worden en als het WEL in de longen zit in plaats van in de maag.

Tekst en afbeeldingen afkomstig van Minams, zoogmoeders voor raskittens (www.minams.nl)

& Kittenopvang Moederloos (www.kittenopvang-moederloos.nl)

Minams & Moederloos © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->