Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Snowshoe

Geschiedenis van de Snowshoe

De Snowshoe is een zeldzaam kattenras die zijn oorsprong vond in de jaren 60 in Amerika. Ze werden voor het eerst, toevallig, gefokt in Philadelphia toen een poes van siamezenfokster, Dorothy Hinds-Daughtery, was bevallen van drie kittens met witte voetjes. Dit contrast vond zij zo bijzonder dat zij Siamezen is gaan kruizen met Amerikaanse bicolours, in de hoop meer van dit soort katten te krijgen. Bij de nakomelingen van deze katten ontbraken de Siamese punten, maar toen deze nakomelingen weer werden gekruisd met de Siamees, werd de gewenste look bereikt. Hinds-Daugherty noemde het ras “Snowshoe” vanwege hun witte voetjes en in de loop van tijd is ook nog de kenmerkende witte V ontstaan. Wanneer Hinds-Daugherty stopt met fokken gaat Vikki Olander door met haar werk, het verder ontwikkelen van de snowshoe en het werven van nieuwe fokkers. Tevens werkt ze ook hard om volledige erkenning voor het ras te krijgen binnen de verschillende kattenverenigingen.

Tot 1987 waren er alleen Snowshoe fokkers in Amerika te vinden, daarna verspreide het ras zich langzaam naar Europa, ookal zijn ze daar nog steeds schaars, vandaag de dag zijn er meer Snowshoe Cattery’s te vinden in Engeland dan in het land van herkomst.

Sinds 2004 is de Snowshoe in Nederland erkend bij twee FIFE verenigingen, Mundikat en Felikat.

Uiterlijke kenmerken

De Snowshoe is een kortharig medium grote kat met sprankelende blauwe ogen. De vacht heeft altijd points, een lichte lichaamskleur met donkere oren, gezicht, benen en staart. Het zijn gespierde katten maar met een soepele bouw. Het gewicht kan variëren tussen de 2,5 en 5,5 kg en ze hebben altijd blauwe ogen, het liefst zo diepblauw mogelijk.

De vacht moet van middelgrote tot kort in lengte, helder en glad zijn zonder ondervacht . De Snowshoe’s vacht ondergaat seizoensgebonden veranderingen en vereist, buiten die rui periode’s, niet veel verzorging. Het hebben van een ondervacht of pluche vacht wordt gezien als een fout.

Snowshoes hebben 4 witte voetjes en het liefst ook een symmetrische omgekeerde witte V op de neus. Maar Snowshoes met deze perfecte aftekening zijn lastig te fokken en zul je niet vaak tegenkomen. Buiten de perfect ( het zogenaamde preferred of showpattern) afgetekende Snowshoe komt ook de bicolour snowshoe veel voor, deze katten hebben aanzienlijk meer wit als zijn perfect afgetekende broertje.

Daarnaast is het ook heel goed mogelijk dat u een snowshoe tegenkomt zonder enige witaftekening (ook wel colourpoints genoemd), deze katten zien er wat betreft uiterlijk uit als het oude type siamees of de Thai. Op het stamboom van het kitten staat hij of zij gewoon als ‘snowshoe’ beschreven. Ook is het heel goed mogelijk dat deze dieren zonder wit gebruikt worden voor de fok (al wordt dit echter in de praktijk niet heel veel gedaan).

Snowshoes kunnen voorkomen in meerdere kleuren , schildpad, tabby, cinnamon, rood, creme, lilac, zwart en chocolade. Alleen niet iedere kleur wordt erkend, dat is per rasvereniging verschillend. De meest voorkomende kleur voor de Snowshoe is seal en blauw, deze twee kleuren worden in ieder geval door alle verenigingen erkend.

Snowshoe kittens komen altijd volledig wit ter wereld, de kleur en witaftekening wordt pas na enkele weken zichtbaar.

 

Rasbeschrijving door de FIFE

De snowshoe is een kat van gemiddelde grootte, het gewicht van zijn kortharige voorouders combinerend met de lengte van zijn orientaalse voorouders. Goed in balans: niet te klein of te groot, hij is stevig, gespierd en bedrieglijk krachtig en behendig. Een lange kat, met meer het voorkomen van een renner dan een bodybuilder.

Karakter

Snowshoes zijn vriendelijke, zachtmoedige, volgzame, intelligente, sociale en temperamentvolle katten met een erg lief karakter. Zijn persoolijkheid is te vergelijken met die van een siamees. Snowshoes zijn aanhankelijk maar niet extreem opdringerig. Ze zijn erg actief en kunnen tot op hoge leeftijd speels zijn. Verder kunnen Snowshoes het goed vinden met soortgenoten en kinderen, met honden hebben Snowshoes ook geen problemen. Ze kunnen zich goed aanpassen, of ze nu in een druk gezin terecht komen of een rustige omgeving, ze wennen snel aan een nieuwe omgeving of situatie. Wel hebben ze veel aandacht nodig van hun eigenaar. Wanneer de eigenaar regelmatig van huis is, is het noodzaak om minstens twee katten samen te huisvesten. Want ze zijn graag in de buurt van anderen, zijn echte kuddedieren en ook hun baasje volgen ze regelmatig op de voet. Sommige snowshoes zijn erg vocaal zijn en laten het horen als ze wat dwars zit, hoewel hun gemiauw niet zo luid en doordringend is als die van de Siamees.

Gezondheid

De Snowshoe is een erg gezonde kat. Dit komt vooral omdat het ras relatief nieuw is en uit meerdere rassen bestaat. Een enkele keer worden er kittens met een knikstaart, schele ogen of navelbreuk geboren, maar dit is eerder een uitzondering dan een regel.

Toch is het wel erg belangrijk dat een Snowshoe nestje met zorg gefokt is, de bloedlijnen zijn erg nauw dus kijk uit voor inteelt. De Snowshoe blijft toch een samengesteld ras, en in sommige van die andere rassen komen wel vervelende gezondheidsproblemen voor. Daarom is het belangrijk dat de dieren waarmee gefokt wordt zijn getest op (natuurlijk) FIV en Felv maar bij voorkeur ook op HCM en PKD.

Vraag bij de fokker naar meer informatie hierover. Vraag ook of de fokker met een kittencontract werkt. Zo’n contract zorgt bij de koop van een kitten niet alleen voor duidelijkheid over de gemaakte afspraken bij de fokker maar beschermd ook u als koper. Helemaal als er zich onverhoopt problemen voordoen met de gezondheid van uw nieuwe katje!

Tekst en afbeeldingen door Dayka Visser van Bounce Snowshoe Cattery (www.snowshoes.nl).

Bounce Snowshoe Cattery © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->