Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Siberische kat

Geschiedenis van de Siberische Kat:

De Siberische Kat komt van oorsprong uit Rusland en niet, zoals zijn naam doet vermoeden, alleen uit Siberië. Sinds mensenheugenis leven er in Rusland al grote, stevige, krachtige, katten die men later de naam Siberische kat heeft gegeven. De Siberische Kat was toen die tijd ook eerder bekend als “de straatkat” in de grote steden en de “verwilderde kat” op het platteland. Hij dankt zijn naam aan zijn krachtige gespierde, robuuste bouw en waterafstotende vacht, die zelfs de strengste winter kan doorstaan en bestand is tegen kou en barre omstandigheden.

De Siberische Kat behoort tot de Boskattenrassen (ook wel natuurrassen genoemd). Net als de Maine Coon en de Noorse Boskat (die ook tot deze groep behoren) heeft de Siberische Kat zich zonder menselijk toedoen op natuurlijke wijze ontwikkeld.

Cattery Tomintoul's

Inmiddels woont de Siberische Kat al heel lang bij mensen, alhoewel er zeker ook nog verwilderde exemplaren te vinden zijn in Rusland. De Siberische Kat is van oorsprong dus al een heel oud ras. Toch is men er in de jaren tachtig pas echt gericht mee gaan fokken. De eerste rasstandaard dateert uit 1989 en de officiële erkenning kreeg hij in 1991. Dus in die zin is het nog een jong ras.

Toen in het gebied van de rivier de Neva voor het eerst ongewoon gekleurde Siberische Katten werden gezien, raakten de Russische fokkers uit Sint Petersburg geïnteresseerd. Deze bijzondere kleur bleek het colour-pointpatroon te zijn. Men ving een aantal van deze gemaskerde dieren en gaf hun de naam Siberische Kat Newskaja Maskaradnaja (Maskerkat van de Neva). Met deze gevonden dieren kon dus een planmatig fokprogramma opgezet worden. In Rusland werden beide kleurvarianten (point en niet-point) met elkaar gekruist en dat gebeurt nog steeds. De voorouders van onze Siberische Katten, al dan niet gemaskerd, zijn in de vrije natuur gevonden en daardoor kan van geen enkel dier de afstamming helemaal bekend zijn. Ook in nesten van volledig gekleurde dieren worden vanaf het begin regelmatig gemaskerde kittens geboren, hoewel dus de ouders geen pointkatten zijn. Het kan zelfs zo zijn, dat in de stambomen van ouderdieren die geen pointaftekening hebben en toch colourpoint kittens voortbrengen, niets terug te vinden is van colourpoint. Toch zijn deze dieren pointdragers. De pointfactor moet bij allebei de ouderdieren in de genen aanwezig zijn, willen kittens het maskerpatroon vertonen.

Zoals vermeld, gaat het bij de Siberische Kat Neva Masquarade om een pointkat, ook wel maskerkat genoemd. Bij een maskerkat zijn de uiteinden (de points) gekleurd. Op de snuit, oren, poten en voeten, de staart en bij katers het scrotum draagt de kat een uniforme kleuraftekening, terwijl de rest van het lichaam wit tot zandkleurig is. Deze aftekening wordt “points” genoemd. Ze worden te weeg gebracht door het erfelijk bepaalde, recessieve deelalbinisme. De koudere lichaamsdelen kleuren donker, terwijl het lijf lichter blijft. Daar is altijd een blauwe oogkleur aan gekoppeld. Omdat in het moederlichaam alle lichaamsdelen van een kitten even warm zijn, worden de pointkittens, zoals bij alle maskerkatten, wit geboren en krijgen ze de kenmerkende tekening pas in de eerste weken van hun leven. De Siberische Kat Neva Masquarade is niet een op zichzelf staand ras, maar een kleurvariant van de Siberische Kat, en moet dus naar de standaard van de Siberische Kat gefokt en gekeurd worden. Er zijn fokkers de mening toegedaan dat de colourpoint factor niet thuis hoort bij een natuurras.

Uiterlijk van de Siberische Kat:

De Siberische Kat is een zwaargebouwde en stevig gespierde kat waaraan eigenlijk niets extreem is. Alles geeft een ronde indruk, de kop, de poten, het lijf. De kop is vrij groot ten opzichte van het lichaam en heeft –van boven gezien- een afgeronde snuit. De jukbeenderen zijn zwaar aangezet.

Een Siberische kat is pas tussen de 3 en 5 jaar volledig uitgegroeid. Zeker de katers zijn zeer imposant in hun verschijning en wegen gemiddeld tussen de 5 en 8 kilo, waarbij castraten vaak nog wat zwaarder zijn. Poezen wegen tussen de 3,5 en 6 kilo.

Qua type is de Siberische Kat middelgroot tot groot. Het lichaam heeft een rechthoekig formaat, is matig lang op niet te hoge, krachtig geproportioneerde poten, die bij het lijf passen. De voeten zijn groot, rond en stevig. Tussen de tenen zitten steevast duidelijk gevormde plukjes haar (snow Shoes). De borst is breed en zeer goed ontwikkeld. De nek is kort en zeer goed gespierd. De katers zijn duidelijk uitgesprokener van type dan de poezen. Typefouten zijn: vierkant lichaam; van achter duidelijk hoger dan voor; in totaal gedrongen of te slank type; te elegante poten en voeten; ontbreken van de plukjes haar tussen de tenen; smalle en/of lange nek.

De kop moet in de juiste proporties bij het lichaam passen, een beetje afgerond en breed zijn. De kin moet goed ontwikkeld zijn, maar niet uitsteken. Het voorhoofd moet licht gewelfd zijn. De stevige, brede, massieve jukbeenderen zijn diep aangezet en worden benadrukt door sterke kaken. De jukbeenderen, het snorhaarkussen en de kin vormen een zachte, afgeronde lijn. De neus is van de aanzet tot aan de neusspiegel overal even breed. Fouten in de kop zijn: recht profiel; gelijkenis met de kop van de Pers; een stop (break) zoals bij de Pers; een spitse driehoeksvorm van de kop; ontbreken van de wangen; te zwakke kin; vierkant uitziende snuit; overbeet.

Cattery Tomintoul's

De oren zijn middelgroot, breed bij de aanzet, diep en ver uit elkaar staand. De oren moeten minstens een oorbreedte uit elkaar staan. Ze worden licht naar voren geneigd gedragen. Zogenaamde lynxpluimen op de licht afgeronde oren zijn wenselijk, maar zware beharing van het binnenoor verplicht. Fouten bij het oor zijn: te grote oren; te hoog op de kop geplaatste oren; oren, die aan de basis smal zijn; oren, die rechtop staan of achter op de kop geplaatst zijn; ontbreken van de binnenoorbeharing.

De ogen zijn groot, licht ovaal en aan de onderkant afgerond, ze staan een beetje schuin en ver uit elkaar. De kleur is groen of barnsteen, de Neva Masquerade heeft blauwe ogen. Fouten bij de ogen zijn: te kleine ogen; ronde ogen (zoals een Pers); ogen die een oriëntaalse indruk geven; te dicht bij elkaar geplaatste ogen.


De vacht van de Siberische Kat is ‘s winters bijzonder lang aan de buik, aan de hals, op de borst, aan de broek en de staart. De nek en de schouders zijn kort behaard. De rug is voorzien van dicht, vast, glanzend en wat langer haar. Het haar aan de zijkant van het lichaam is fijn, zacht en zeer dicht. In warmere jaargetijden is er niet veel onderwol aanwezig, in de winter is het echter zeer dicht en fijn van structuur.

De staart is breed en krachtig bij de aanzet, hij loopt smaller uit in een afgeronde top. De lengte van de staart moet ongeveer tot het schouderblad reiken; daarvoor wordt de staart voorzichtig langs het lijf gelegd. De beharing is lang en wuivend in elk jaargetijde. Fouten in de staart zijn: te korte of te lange staart; te korte of dunne beharing.

De kleur van de Siberische Kat:

De Siberische Kat mag alle “boerenkattenkleuren” hebben: zwart, zwart tabby, blauw en blauw tabby, rood, crème, zwart schildpad en blauw schildpad, alle kleuren mogen wit erbij hebben; de hoeveelheid wit maakt daarbij niet uit. Ook mogen ze zilver zijn en als boven aangegeven pointed.

Een zwart tabby pointed Siberische Kat heet dan seal tabby point, omdat de zwarte kleur door het colourpoint-gen heel donker bruin wordt, maar verder zijn de namen van de kleuren hetzelfde als bij de volledig gekleurde dieren. De standaard sluit de kleuren chocolat (met als verdunde kleur lilac) en cinnamon (met als verdunde kleur fawn) uit.

Het karakter van de Siberische Kat:

De Siberische Kat is zeer intelligent, levendig en sociaal met een groot aanpassingsvermogen, een echte allemansvriend. Hij is altijd goedgemutst en als er wat te beleven valt is hij graag van de partij. Het zijn temperamentvolle en zelfstandige katten, af en toe wat eigenzinnig, maar daarbij heel aanhankelijk en de meesten houden van een knuffel op z’n tijd, sommigen liggen graag op schoot. Hij is niet graag alleen, dus is men dagelijks veel van huis dan moet men voor een maatje voor hem zorgen. Tegenover andere huisdieren is hij heel tolerant en sociaal. De Siberische Kat is erg nieuwsgierig en staat graag met zijn neus vooraan. Ook houden de meesten van water, een Siberische Kat die bij zijn baas onder de douche stapt, of lekker in een regenbui zit, is geen uitzondering. Ze kunnen heel goed in huis leven, maar ze hebben wel het een en ander nodig om te kunnen klimmen en krabben. Toch gaan ze het liefst naar buiten en voelen zich het best in een omheinde tuin. Een typische eigenschap is dat hij graag babbelt tegen zijn eigenaar, in hun eigen, aparte kattentaaltje. Het stemgeluid hierbij is voor zijn postuur vaak opvallend zacht. Nog een typische eigenschap is het apporteren: veel Siberische katten houden van een weggegooid balletje of propje papier op te halen en terug te brengen naar hun baas.

Sommige Siberische Katten zijn echte clowns en acrobaten, ze halen vaak gekke streken uit en vermaken zich uren met de kleinste prullen, zoals een kever of propje papier. Siberische katten blijven speels tot op hoge leeftijd. Om te slapen nemen ze vaak de vreemdste houdingen aan: zo slaapt de Siberische Kat graag plat op zijn rug, daarbij hun buik tonend, is dit een aparte houding voor een kat. Een aantal Siberische Katten hebben de gekke gewoonte om hun etensbakje leeg te scheppen met hun voorpoot en dan ook daadwerkelijk uit deze poot te eten. Ook drinken sommigen op deze wijze uit hun poot uit de waterbak, een heel leuk gezicht is dat.

Allergie:

Er wordt verondersteld dat de Siberische Kat een hypo-allergene vacht heeft. Hypo betekent weinig of laag.

Sommige mensen met een allergie voor katten blijken namelijk weinig tot geen last te hebben van hun katten allergie bij de Siberische Kat. Dit verschijnsel komt, voor zover bekend, alleen bij de Siberische kat voor. De term hypoallergeen betekent dus dat er minder kans is op allergische reacties, het betekent dus niet dat de kans op allergische reacties helemaal uit te sluiten valt! Tevens ligt het eraan waarvoor deze mensen allergisch zijn, is men allergisch voor de haren van de kat, dan zal men ook allergisch reageren op de Siberische Kat.

Bij alle katten zit in het speeksel het FELD-1 proteïne, dit is een enzym dat door het schoonlikken van de vacht op de vacht terecht komt en in de omgeving. Als het speeksel opdroogt blijven er minuscule schilfertjes achter, die ook door de lucht gaan zweven en overal in huis terecht komt (overigens niet met het blote oog waar te nemen).

Veel mensen met een kattenallergie zijn allergisch voor deze schilfers. Doordat bij de Siberische Kat, in vergelijk met andere kattenrassen, veel minder FELD-1 proteïne enzym in het speeksel aanwezig is hebben mensen die allergisch zijn voor dit enzym vaak minder of geen last van hun allergie.

Het bovenstaande geldt niet voor mensen die allergisch reageren op een ander allergeen, het zogenaamde “IGE late trigger.” Dit is een vorm van allergie waarbij er een late (tot wel 24 uur), vertraagde reactie door antilichamen plaatsvindt.

Tekst en foto’s door Angela Penterman van Cattery Tomintoul’s (www.tomintouls.nl)

Angela Penterman © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->