Selkirk Rex"/>

Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Selkirk Rex

Selkirk Rex, het ontstaan van dit prachtige ras:

Geschiedenis:

De stammoeder van de Selkirk Rex is Miss DePesto. Zij werd geboren in 1987 in Montana, USA, en was het enige kitten in het nest met een gekrulde vacht, haar nestbroertjes en zusjes en ook hun moeder hadden allemaal een normale gladharige vacht. Zij kwam terecht bij de Perzen-fokster Jeri Newman, die haar zo bijzonder vond dat zij met haar ging fokken. Miss DePesto werd gepaard aan een zwarte Perzische kater en zij kreeg van hem zowel gladharige als gekrulde kittens, waaruit bleek dat deze vachtmutatie dominant vererft. Jeri Newman besloot verder te fokken met deze nieuwe Rex mutatie en als uitkruispartners is naast Perzen gebruik gemaakt van American Shorthair katten, Exotics en Brits korthaar en Brits langhaar katten. Deze combinaties zijn nog toegestaan tot 2015. Daarna moet het ras op zichzelf voortbestaan. De Selkirk Rex is in 1994 als ras erkend door de TICA en in 2000 door de CFA.

Selkirk Rex

Karakter:

Het karakter van de Selkirk Rex is vrij rustig, hij houdt van knuffelen en spelen en is makkelijk in de omgang.
Het temperament van de Selkirk Rex weerspiegelt die van de rassen gebruikt in de ontwikkeling. Ze hebben een groot deel van de laid-back, gereserveerde kwaliteiten van de Brits Korthaar, het schattige karakter van de Perzische, en de speelsheid van de Exotic Shorthair. Ze zijn erg geduldig, tolerant en liefdevol.

Selkirk Rex

Uiterlijk:

De Selkirk Rex is een stevige kat, met een kortharige of een langharige gekrulde vacht. De vacht is zacht en wollig, met een losse krul. Heterozygote exemplaren hebben een vollere vacht en zijn het meest geschikt voor de show, de homozygote katten hebben kleinere krulletjes en wat minder vachtvolume. In tegenstelling tot een aantal andere Rexrassen verliest de Selkirk Rex veel haar tijdens de rui. De kop is rond, met grote ronde ogen, de oren zijn van gemiddelde grootte. Het ras is in alle kleuren erkend.

Selkirk Rex Selkirk Rex

De 6 variëteiten van een selkirk rex:

Heterozygoot Selkirk rex langhaar krul:

Deze poezen en katers hebben een vollere vacht en lang haar. Tot hun 2de levensjaar verliezen zij regelmatig gedeeltelijk hun krulvacht. Castraten zullen ook harder krullen wegens de hormoonschommelingen bij open poezen en katers.

Heterozygoot Selkirk rex korthaar krul:

Deze poezen en katers is hetzelfde als de heterozygoot langhaar maar dan met de korte vacht.
Indien zij hun krul verliezen, gedeeltelijk tot de leeftijd van 2jaar, zal dit sterker opvallen dan bij een langhaar.
Ook bij open poezen en katers zal deze krul aanzienlijk minder zijn maar in voorname op hun rug.

Selkirk Rex

Selkirk Straight langhaar:

Raar maar waar… Uit een heterozygoot koppel, die beiden krul zijn, kan er een straightje uitkomen.
Deze poezen en katers bezitten het krul-gen niet en worden daarom in sommige landen niet erkend. Dus worden ze op sommige shows niet gekeurt als ras.
Ze zijn wel geschikt om het ras verder te zetten. Ze hebben een beetje het uiterlijk van een brits langhaar maar je ziet duidelijk verschillen als je hen naast elkaar zet. Een selkirk straight mag niet teruggaan naar de brittenfok!!

Selkirk Rex

Selkirk Straight Korthaar:

Net zoals er langhaar-variant bestaat, is er ook een kortharige Selkirk straight. Van uiterlijk lijken ze heel erg op een brits korthaar. Uit de combinatie van straight en heterozygoot komen kittens die straight en krul zijn. Indien je een homozygoot als dekkater zou gebruiken, krijg je dan weer alleen krulkittens.
Net als de langhaar mag deze kortharige variant niet terug naar de brittenfok!

Homozygoot selkirk rex langhaar:

Uit de combinatie van 2heterozygoten, kan ook een homozygoot komen.
Deze kittens worden gedeeltelijk of volledig kaal, kort na hun geboorte en deze vachtwisseling kan zich nog herhalen tot een leeftijd van 2jaar.
Hun krul is meer dikker en voller en staat korter bij elkaar. Vaak is hun vacht ook minder vol dan een heterozygoot.
Een homozygoot voldoet niet aan de rasstandaard van een selkirk rex omdat hun oren groter zijn en hun kop wat spitser. Ze zijn ook niet zo een volle types van bouw. Ze geven ook steeds het krullen-gen door, dus zullen alle kittens krul zijn wat hun begeert maakt bij fokkers.

Selkirk Rex

Homozygoot selkirk rex korthaar:

Net zoals bij de langhaar, kan een homozygoot ook kortharig zijn. Dit hangt uiteraard af van de vacht van de ouders.
Hun vacht is sterker gekruld als bij een heterozygoot maar ook deze kunnen van vacht wisselen tot een leeftijd van 2 jaar.
Fokken word gedaan met een heterozygoot of met een toegelaten kruising. Het zou niet goed zijn voor de rasstandaard om 2 homozygoten te gaan verparen.
Hun kittens zullen steeds een krul hebben, heterozygoot of homozygoot zijnde.

Selkirk Rex

Klik hier voor meer foto’s.

Tekst en foto’s door Barbara & Serge van Cattery Nisha’s Wonderland (www.nishaswonderland.be)

Cattery Nisha’s Wonderland © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->