Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Ragdoll

Geschiedenis van de Ragdoll

De Ragdoll is ontstaan in Amerika in de jaren ’60. Ann Baker is toen begonnen met een witte Angora-achtige poes. Deze kat, Josephine, was van Ann Bakers buurvrouw.

Josephine had vaak kittens die allemaal wild waren. Op een bepaald moment werd Josephine door een auto aangereden maar zij overleefde dit ongeval. Josephine werd overgebracht naar de plaatselijke Universiteit waar haar leven werd gered. Toen zij genezen verklaard was ging Josephine weer naar huis en kreeg zij korte tijd later weer kittens. Deze kittens waren echter anders dan voor het ongeluk. Deze kittens waren zeer lief, erg speels en totaal ontspannen. Ook waren ze dol op menselijke aandacht. Josephines eigenaar wilde van de kittens af. Ann Baker vond dit gedrag, als ervaren kattenfokster, erg interessant en besloot enkele kittens mee te nemen. Buckwheat werd haar eerste kat.

Ann had een oudere zoon van Josephine geleend om een nieuwe lijn op te zetten in haar fokprogramma. Dit was een zwart bruine Pers met de naam Blackie. Tijdens de bezoeken aan de eigenaar van Blackie zag ze zijn broer, een indrukwekkende kater, ondanks zijn uiterlijke kenmerken van een Heilige Birmaan, maar was hij dat niet. Ook deze kater mocht zij lenen voor haar fokprogramma. Ann noemde deze kater Raggedy Ann Daddy Warbucks. Beide waren zoons van Joshepine maar volgens Ann van verschillende vaders.
De vader van Daddy Warbucks was onbekend zodat het moeilijk is om de oorsprong verder te achterhalen. Buckwheat, een effen zwarte poes, was een dochter van Blackie en Josephine. Zij had het uiterlijk van een burmees maar met een dikke vacht. Naast Buckwheat kreeg Ann nog een poes, Raggedy Ann Fugianna. Dit was in feite een mislukte Bi-colour en haar vader was Daddy Warbucks.
Toen Ann Buckwheat en Fugianna in eigendom had en recht had op dekkingen van Daddy Warbucks, was de rest niet zo moeilijk. De basis voor het nieuwe ras was gelegd. Ann besefte dat de nakomelingen van deze drie grondleggers speciaal waren en noemde “haar” ras Ragdolls. In 1975 vroeg Ann patent aan op de naam Ragdoll.

Karakter van de Ragdoll

Ragdolls zijn vrij rustige, aanhankelijke en katten met een meegaand karakter. Het zijn doorgaans geen schootzitters, maar wel altijd bij je in de buurt. Natuurlijk zijn er uitzonderingen en liggen sommige Ragdolls wel het liefste alleen maar op schoot. Ze volgen je vaak als een hondje waarbij je moet opletten dat ze je niet voor de voeten lopen. Ze zijn heel sociaal, erg op mensen gericht, ontzettend nieuwsgierig en vriendelijk. Ragdolls blijven hun leven lang speels. Ragdolls zijn geschikt voor gezinnen met kinderen en kunnen het ook goed vinden met andere dieren. Het zijn geschikte binnenkatten maar een kattenren of afgesloten tuin wordt toch zeer op prijs gesteld.

Omdat Ragdolls zeer sociaal zijn, wordt het vaak aangeraden om 2 katten te nemen als je vaak weg bent.

Letterlijk vertaald betekent ‘Ragdoll’ Lappenpop, wat inhoudt dat als je ze oppakt, ze zich slap houden en zich laten dragen als een baby.

Verzorging

De vacht van de Ragdoll is half lang en klit normaal gesproken niet. Ze hebben geen ondervacht en heeft weinig onderhoud nodig. Het is voldoende om ze 1x per week te borstelen om eventuele losse haren te verwijderen. Een Ragdoll heeft een zomer- en wintervacht, wat inhoudt dat ze in het voorjaar meer geborsteld moeten worden, net als een ander half langhaar ras.

Uiterlijk en kleuren van de Ragdoll

De kleuren van de Ragdoll

Zijn vacht is halflang, zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Point Ragdoll kittens worden spierwit geboren waarna de kleuren langzaam duidelijk worden. Pas rond het derde jaar is hij uitgegroeid en uitgekleurd. Katers wegen dan tussen de 5 en 10 kilo, een volwassen poes weegt ongeveer 3 tot 6 kilo.

Ragdolls vallen onder de pointkatten, Colourpoint. Dat wil zeggen dat de points, dus de oren, poten, staart en masker zijn gekleurd terwijl het lichaam lichter gekleurd is. Point Ragdolls hebben blauwe ogen.

De kleuren van de Ragdoll zijn Seal, Blue, Chocolate, Lilac, Red, Creme en Tortie, Mink, Sepia & Solid kleuren.
De Ragdoll komt voor in drie hoofdvariëteiten, namelijk Colourpoint, Mitted en Bi-colour.

  • Colourpoint: Masker, oren, poten en staart zijn gekleurd. Lichaamskleur is lichter, crèmekleurig. De borst is meestal lichter dan de rest van het lichaam. Een Colourpoint mag absoluut geen wit hebben.
  • Mitted: Mitted betekent gehandschoend. Bij een Mitted zijn de Points gekleurd. Daarnaast heeft de Mitted witte sokjes aan de voorpoten en hogere laarsjes op de achterpoten. Van de kin tot aan de staartinplant loopt een witte streep, de zogenaamde buikstreep. Sommige Mitteds hebben een witte bles op hun neus.
  • Bi-colour: Het masker is gekleurd, maar bevat een omgekeerde, witte “V”. Staart en oren zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit.

Ann Baker fokte Ragdolls in zowel points als solids. Ze geloofde dat de solids nodig waren om de maat te behouden, maar ook voor verbetering van oogkleur en andere verschillende kenmerken van de points.
Er zijn twee andere categorieën Ragdolls naast de points en solid kleuren. Zij zijn de mooie Sepia en Mink Ragdolls. Het was Bhuckwheat (een gewone zwarte kat), die het sepia gen doorgaf.


Bij de geboorte zijn de mink kittens aanzienlijk donkerder in lichaamskleur dan de point kittens. En de sepia kittens zijn nog donkerder dan de mink kittens. De points van een volwassen sepia, mink en pointed Ragdoll zien er ongeveer hetzelfde, maar de lichaamskleur is echt anders.
De vergelijking van de points zijn dan alsvolgt:

  • Point Ragdolls : Points zijn donker. De vacht is zeer licht van kleur. Oogkleur : Blauw
  • Mink Ragdolls: Points zijn donker. Het lichaam en vacht is slechts een paar tinten lichter dan hun points. Oogkleur : Aqua, varierend van groen/blauw tot blauw/groen.
  • Sepia Ragdolls: Points zijn donker. Het lichaam en vacht is bijna hetzelfde als hun points. Oogkleur: Groen/goud, maar ook blauw en odd-eyed.

Bijzonderheden: Helaas worden de mink, sepia en de solids in Nederland nog niet erkend en zijn dan ook nog zeldzaam in Nederland (Europa).

Klik hier voor alle foto’s.

Tekst door Jolanda van Bennekom van Ragdoll Cattery Nalisca (www.mink-ragdolls.nl).

Cattery Nalisca © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->