Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Nebelung

Geschiedenis

De recente geschiedenis van de Nebelung begint in Amerika, bij Siegfried (1984) en Brunhilde ( 1985). Dit waren twee kittens met de uiterlijke kenmerken van de Blauwe Rus, maar dan met halflanghaar. Hun eigenaar, Cora Cobb, was zo onder de indruk van deze kittens dat ze vond dat dit een eventueel begin van een nieuw ras zou kunnen zijn. Daarom nam Cora contact op met een geneticus binnen de kattenvereniging TICA (The International Cat Association).

Deze geneticus dr. Solveig Pfleuger, gaf aan dat het ras het beste te omschrijven is als een halflangharige Blauwe Rus. Gesteund door dr. Pfleuger is Cora Cobb de rasstandaard gaan schrijven volgens de richtlijnen van de Blauwe Rus.

De naam van de Nebelung is afgeleid van het Duitse woord voor nevel. En geeft gelijk een van de meest speciale kenmerken van de vacht weer. De Nebelung lijkt omhuld door een vacht van nevel, ochtenddauw. Dit bijzondere kenmerk komt door het ontbreken van pigment in puntjes van de haren, ook wel zilvertipping geheten.

De Nebelung heeft trouwens niet alleen een Amerikaanse geschiedenis. In Oost-Europa werden namelijk ook halflangharige kittens uit Blauwe Russen geboren. Deze halflangharige Blauwe Russen werden geregistreerd als Nebelung en ingezet voor de Nebelung fok.


Karakter

De Nebelung is een vrolijke, speelse, aanhankelijke, zachtaardige en zeer intelligente kat. Ondanks dat het een middelmatige actieve kat is, kan hij prima binnen leven. Wel genieten ze erg van een afgezette tuin of ren.

Omdat ze sterk hechten aan gezelschap, verdient het de aanbeveling om ze samen te houden met tenminste een andere kat. Ook met soortgenoten van een ander ras gaan ze vaak goed samen.

 

De Nebelung is een ideale familie kat die erg gericht op zijn eigen gezin. Ze kunnen goed samen met kinderen en andere huisdieren. De Nebelung is behoorlijk nieuwsgierig van aard zonder opdringerig te zijn. Vaak zal de Nebelung met een van zijn baasjes een hele hechte band krijgen. Hier showt hij dan ook zijn gevoelige kant die je vooral merkt doordat hij reageert op je emoties.

Uiterlijk

De Nebelung wordt in de meeste gevallen omgeschreven als een halflangharige variëteit van de Blauwe Rus. Ze hebben een gespierde en elegante lichaamsbouw en groene ogen. De halflange vacht is dubbel en zijdezacht en geschikt voor alle weersomstandigheden. Halflang op het lichaam en langer wordend van het schouder gebied naar de staart. Katers kunnen een kraag vertonen en poezen in mindere mate. Een broek aan de achterpoten. Het duurt kan tot 2 jaar voordat de vacht volledig ontwikkeld is. Onderhoud van de vacht valt mee en 1x per week borstelen met een babyborstel is voldoende.

Extra informatie

  • De Nebelung komt enkel voor in de kleur Blauw.
  • De Nebelung mag gekruist worden met de Blauwe Rus, kittens uit deze combinatie zijn kortharig en worden Blauwe Rus Variant genoemd.
  • De Blauwe Rus Variant katten mogen uitsluitend gebruikt worden voor de het fokken van de Nebelung.
  • Uit de combinatie Nebelung / Blauwe Rus Variant is er 50% kans op Nebelung en 50% op Blauwe Rus Variant.

Tekst en foto’s door Hedi Dingemans van Cattery Evgeniya (www.cattery-evgeniya.nl).

Nebelung Cattery Evgeniya © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->