Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Koopadviezen

Vooraf

Een nieuw kitten in huis is spannend en leuk, toch geven wij graag enkele tips voor de koop van jouw kitten. Raskatten zijn er in vele kleuren, maten, karakters of eigenschappen, volle vacht of totaal naakt, een rustige kat of een kat die graag speelt en zijn aanwezigheid laat merken. Het is belangrijk dat je eerst uitzoekt welk ras het beste bij jou en jouw gezinssituatie past, als dat gekozen is, is een cattery zoeken met katten naar dat bepaalde ras de volgende stap.

Een cattery eigenaar houdt van haar katten en kittens en wil enkel een goed adres waar haar kittens heen gaan. Hier wat handige tips om een juiste email te sturen naar een cattery.

  • Leg in de mail uit waarom je voor het bepaalde ras gekozen hebt. Leg ook uit wie je bent, waar je woont, een kleine beschrijving van de gezinssituatie en hoe het kitten zal gaan leven. Is er bijvoorbeeld een afgesloten tuin of balkon aanwezig, zijn er andere huisdieren, is er overdag vaak iemand thuis etc.
  • Geef aan voor welk kitten je mailt en vraag of zij/hij nog beschikbaar is. Zijn er nog geen kittens geboren en heb je interesse in een bepaald gepland nestje kun je dat ook aangeven in het mailtje. Vraag of er gebruik wordt gemaakt van een wachtlijst.
  • Veel cattery’s hebben de kittenprijs op hun site vermeld staan, mocht dat niet zo zijn mag je best naar de prijs vragen. Cattery’s krijgen weleens een mailtje met enkel de vraag wat een kitten kost? Die emails worden door velen meteen in de prullenbak gedaan, een enkele fokker mailt terug uit beleefdheid, maar dit is natuurlijk niet de manier van kopen.

Op bezoek bij de cattery en/of het kitten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het kopen van een kitten. Het geeft natuurlijk nog geen garantie van een gezond kitten, maar is wel een grote stap in de goede richting. Allereerst kijk je goed naar de cattery waar het kitten woont. Is het daar schoon, wordt alles goed onderhouden, ruikt het fris, lopen de katten lekker door de woonkamer, zitten ze ergens achteraf of nog erger ergens in een kamertje of kooi, hoe zien de katten eruit, komen ze je opzoeken of lopen ze hard weg. Je eerste indruk is vaak de beste indruk. Bevalt het je niet? Schroom niet om zonder kitten weg te gaan want voorkomen is beter dan genezen!

Kittens en ook volwassen katten moeten er schoon en goed verzorgd uit zien. Belangrijk om te weten is dat mama poes soms wat magerder is en slechter in haar vacht zit want zorgen voor kittens is een flink opgave. Schrik daar niet van. Zolang mama poes zich goed gedraagt, geen zieke indruk wekt is er geen reden tot zorgen. Let in ieder geval op de volgende punten:

  • kontjes; kittens hebben soms een ongelukje, vooral de langharige kittens op jonge leeftijd zullen het schoonhouden van zichzelf misschien nog niet helemaal onder de knie hebben, maar over het algemeen moeten kittenkontjes schoon zijn en zonder aangekoekte ontlastingsresten.
  • oogjes; ogen van kittens en volwassen katten zeggen veel. Kattenogen moeten droog en helder zijn, ziet u een kitten of volwassen kat met een troebel, nat en vies oog vraag de fokker hoe dat kan, het hoeft namelijk niet altijd een virus te zijn.
  • buikjes; kittenbuikjes moeten goed gevuld maar tochsoepel zijn, niet dik en hard, dat kan duiden op een probleem.
  • vacht; deze moet schoon en glanzend zijn.
  • oren; netjes schoon natuurlijk.
  • mama poes; zij hoort bij haar kittens te zijn, is ze er niet vraag de fokker waarom.

Erna

Het is altijd belangrijk dat je het net gekochte kitten na laat kijken door je eigen dierenarts. Jouw dierenarts zal het kitten nakijken en meteen inschrijven in zijn/haar praktijk. Vaak krijgt je dan automatisch een bericht wanneer de volgende enting gegeven moet worden en hoef je daar niet meer zelf aan te denken. Neem bij elke controle bij de dierenarts altijd het dierenpaspoort van de kat mee. Ook kun je al je overige vragen aan hem/haar stellen. Uiteraard kun je ook vragen blijven stellen aan de cattery waar het kitten vandaan komt. Een goede fokker houdt graag contact met de mensen die een kitten bij hen gekocht heeft. Af en toe een kort mailtje en een leuke foto wordt zeker op prijs gesteld!

-->