Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Klassieke Pers

Geschiedenis van de Klassieke pers

De Perzische langhaar stamt naar alle waarschijnlijkheid af van de Angora katten uit Turkije die door zeevaarders en kooplieden van hun verre reizen meegenomen werden. Aan het einde van de 19e eeuw begonnen Engelse kattenliefhebbers de elegante Angora katten te kruisen met andere rassen waardoor katten ontstonden van een zwaarder type en met een dikkere en langere vacht. Dit waren de katten die een hele tijd werelds populairste raskat was.
In het begin van de pers hadden ze een wigvormige kop en een langere neus. Nu zien we ronde kopjes met vrij platte neuzen.

Rasbeschrijving

Kop en oren

De ronde, brede, massieve schedel heeft kleine, afgeronde oren die wijd geplaatst zijn, laag aangezet, de ronding van de kop volgend. Het binnenoor is behaard, niet overmatig open aan de basis.De kop heeft volle wangen en een bol en breed voorhoofd .Een korte brede neus, van de stop tot het neusleertje overal even breed. De stop moet precies tussen de ogen geplaatst zijn.Het neusleer is volledig gevormd. Goed geopende ruime neusgaten en stevige kin met een vol snuitje, brede , sterke kaken zonder pinch een goed sluitend gebit.

Ogen

De grote, ronde ogen met stralende kleur passend bij de vachtkleur, de ogen zijn wijd uit elkaar geplaatst, opvallend en niet diepliggend. Bij deze kleuren zijn de ogen steeds oranje kleurig met uitzondering van de witte exemplaren, hierbij mogen beide ogen blauw zijn of odd-eyed (blauw en oranje oog).

Lijf

Het lijf heeft een gemiddelde tot grote afmeting en is laag op de poten. Het heeft een brede borst, massieve schouders en romp en is goed gespierd.

Poten en voeten

De korte, dikke, stevige poten hebben grote, ronde brede voeten die liefst van haarpluimen zijn voorzien. De tenen zijn netjes aaneengesloten, vijf tenen vóór en 4 tenen achter.

Staart

Goed behaarde,vrij korte staart,passend bij het lichaam Kort en bossig behaard, in verhouding met het lijf.

Vacht

De vacht is lang en dicht ingeplant, fijn van structuur, niet overmatig wollig. Een volle kraag bedekt de schouders en zet zich voort in een diepe bef tussen de voorpoten.

Kleuren

  • Effen kleuren: De effen kleuren zijn wit, zwart, blauw, rood, créme, chocolate en lilac
  • Bi-color: Deze zijn effen gekleurde katten zoals boven omschreven maar dan met wit in de vacht. Een parti-color moet de helft wit en de helft met kleur verdeeld zijn.
  • Tri-color: Dit zijn de katten met 3 kleuren, het wit mag bij deze katten niet meer dan een derde van de vacht zijn.
  • Harlekijn en Van: Dit kunnen zowel Bi als Tri-color katten zijn. Bij zowel de Harlekijn en de Van is de staart geheel gekleurd, stopt aan het begin van de rug. En beide hebben kopvlekken. De Van is over het lichaam geheel wit. De harlekijn heeft tot 3 vlekken op de rug.
  • Tortie: Dit zijn de 2 kleurige katten maar dan zonder wit, dus blauw/crème en zwart/rood. Deze katten zijn als ware gemêleerd en de kleuren moeten mooi in elkaar overvloeien
  • Smoke en tabby: Katten die een zilverwitte ondervacht hebben worden smoke genoemd. Er zijn vier verschillende tabby patronen, ticked, mackrel, spotted en blotched patroon. De tabby tekening is enkel zichtbaar in de gekleurde delen van de vacht, De tabby tekening moet duidelijk zichtbaar zijn.

 

 

Karakter

Perzen behoren tot het ras met het rustigste karakter. Je kan het karakter van de pers inschrijven als zeer bescheiden. Ze kunnen urenlang op hun favoriete plek in huis liggen zonder zich te storen aan gebeurtenissen in hun omgeving, waarbij ze zich wel bewust zijn van wat er om hun heen gebeurt. Perzen houden ervan om veel geknuffeld en geaaid te worden en laten zich graag vertroetelen. Ze zijn vriendelijk en slaan zelden hun nagels uit. Ruzie maken ligt niet in hun aard. Daarom kunnen ze heel makkelijk samen leven met andere katten en ook met honden zijn er weinig problemen. Ook kunnen ze goed in een gezin met kinderen, ook al is dit een druk gezin. Een pers trekt zich terug als het te druk word, hier moet wel ruimte voor zijn.

Verzorging

Het onderhoud van een pers vergt flink wat werk, dit mag zeker niet onderschat worden. Dagelijkse verzorging van de vacht en ogen zijn zeer belangrijk. Steeds de vacht goed doorkammen met een speciale kam die tot op de huid komt omdat anders de ondervacht kan gaan klitten. Ook tussen de voor en achterpootjes klit de vacht vrij snel en hier moet dus op gelet worden. De oogjes worden dagelijks schoon gemaakt met een wattenschijfje met oogwater of gekookt (afgekoeld) water dit om vieze strepen te voorkomen. Eens in de week worden de oortjes schoongemaakt met een oorlotion.

Klik hier voor meer foto’s.

Tekst en foto’s door Cisca van Cattery Chymiri (www.chymiri.eu).

Cattery Chymiri © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->