Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


HD

HD staat voor Heup Dysplasie. Als je mensen hoort praten over heup dysplasie en over het maken van röntgenfoto’s, denk je al snel dat men het heeft over honden. Maar dit probleem komt ook voor bij katten. Heup dysplasie is een erfelijke afwijking in het komgewricht (in het bekken) wat betekent dat de kom niet zo diep is als hij zou moeten zijn. Hierdoor past de bal niet goed in het komgewricht en de oppervlaktes beginnen tegen elkaar aan te schuren. Dit veroorzaakt op zijn beurt degeneratie van het kraakbeen zodat uiteindelijk bot op bot tegen elkaar schuurt. Dit kan pijn veroorzaken bij de kat tijdens het bewegen. Katten zijn in het algemeen heel goed in het verbergen van pijn en kunnen lijden aan HD zonder ook maar enigszins kreupel te lopen. Daarentegen kunnen ze voorzichtiger of minder bewegen dan katten normaal doen, en kunnen het springen proberen te vermijden. Katten met een milde vorm van HD kunnen helemaal geen last van hun heupen hebben.

Sinds januari 2000 houdt de Zweedse Maine Coon rasvereniging een openbaar register bij waarin heup röntgenfoto worden bewaard. De aanbeveling is dat alle fokdieren getest zouden moeten worden voordat ze in een fokprogramma opgenomen gaan worden, om op die manier HD in het ras te verminderen. Het register is officieel en heeft als doel om uit te zoeken wat de frequentie van HD in het Maine Coon ras is. De Zweedse Maine Coon rasvereniging werkt samen met de dierenarts Dr. Lars Audell, dit is de voornaamste specialist in zijn vakgebied in Zweden. Dr Audell stuurt de beoordeelde röntgenfoto’s en de test resultaten naar de secretaris van het register. De secretaris bewaart de röntgenfoto’s en registreert de resultaten welke – 60 dagen nadat de eigenaar van de kat de resultaten heeft ontvangen – openbaar gemaakt zullen worden. Het originele formulier met de testresultaten wordt naar de eigenaar van de kat gestuurd zodra de betaling bij de club is ontvangen.

Andere rassen dan de Maine Coon kunnen ook gebruik maken van dit programma

Aangezien heup dysplasie niet alleen bij Maine Coons wordt aangetroffen, kan het interessant zijn voor andere rassen om te weten dat ook zij aan het gezondheidsprogramma kunnen deelnemen. Het komt in meerdere of mindere mate in de meeste rassen voor. Als er eenmaal een bepaald aantal evaluaties beschikbaar zijn, is het mogelijk voor de fokkers van dat ras om specifieke aanbevelingen te doen voor hun ras. Het register voor andere rassen zal door dezelfde persoon beheerd worden als het Maine Coon register en de procedure is op dit moment hetzelfde.

Bronvermelding: www.pawpeds.com

Heeft u weleens te maken gehad met HD? Vertel uw verhaal aan kittenbazaar!

-->