Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Devon Rex

Geschiedenis

De eerste krulharige kat met het Devon Rex type die in 1960 werd gevonden, was een kater die leefde bij een tinmijn in Bucklefastleigh in Devon. Hij werd gevonden door ene Miss Cox en zij doopte hem Kirlee. Hij werd de stamvader van het Devon Rex ras nadat hij bij de tortie met wit poes van Miss Cox een nestje met krulharige kittens verwekte. Kirlee was lief, aanhankelijk, speels en atletisch, eigenschappen waar het Devon Rex ras nu ook nog bekend om staat.

Kirlee

Tien jaar eerder was er in Cornwall ook een krulharige kat gevonden waar door enthousiaste fokkers verder mee was gefokt. Miss Cox werd door hen benaderd om Kirlee te verparen met poezen uit deze lijn. Alle pogingen om meer gekrulde kittens te krijgen, mislukten; er werden alleen gladharige kittens geboren. Hiermee was het bewijs geleverd dat de twee verschillende lijnen, die uit Devonshire en die uit Cornwall, twee verschillende mutaties waren. Aanvankelijk werden alle krulharige katten in één klasse geplaatst, maar pas zo’n tien jaar later werd onderscheid gemaakt tussen de twee typen en de Cornish Rex en de Devon Rex waren “geboren”.

Eind 1960, begin 1970 kwamen de eerste Devon Rexen naar Nederland. Vanaf die tijd is er steeds een betrekkelijk kleine groep liefhebbers en fokkers geweest die het ras trouw zijn gebleven. Eenmaal bekend met een Devon Rex, is het moeilijk ze op te geven.

Uiterlijk

De Devon Rex heeft een uniek uiterlijk dat niet snel vergeten wordt: een klein tot middelmatig groot lichaam, slanke poten, kleine ovale voetjes, stevige borstkas waardoor de voorpoten soms O-benig lijken, een slanke nek en een driehoekige kop met zeer grote ogen. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de gang licht springerig wordt. De zeer grote oren dienen zo laag mogelijk te zijn aangezet. Onder de jukbeenderen bevindt zich de “whiskerbreak” een goed zichtbare inkeping die de afscheiding tussen de snoet en de jukbeenderen benadrukt. Achter de zeer grote oren bevindt zich een krans met extra toefjes haar, de zogenaamde “earmuffs” of oorwantjes. Verder hebben ze uiteraard een korte, gekrulde vacht die meer of minder hardere dekharen mag vertonen. Dit in tegenstelling tot de Cornish Rex die alleen zeer zacht donshaar heeft. Door de krul in de haren heeft een Devon Rex veelal korte, afgebroken snorharen.

Cloudborn Mr Pink heeft een zeer duidelijke whiskerbreak

De Devon Rex heeft een lange, slanke, taps toelopende staart. Alles bij elkaar een unieke verschijning!

De vacht van de Devon Rex is niet altijd bestendig. De meeste kittens worden met een mooi krulvachtje geboren, wat ze vervolgens vaak verliezen op de leeftijd van 7 á 8 weken. Ze kunnen dan kale plekken vertonen op de buik, rond de nek en op de flanken. Normaliter komt de vacht terug rond de leeftijd van 1 jaar of eerder , maar er zijn ook Devon Rexen die niet compleet behaard worden. Katten hebben een lichaamstemperatuur die ongeveer 1 graad hoger ligt dan die van de mens; bij Devon Rexen is die lichaamstemperatuur goed voelbaar door de korte, lichte vacht.

De Devon Rex kan alle kleuren, vachtpatronen en oogkleuren van de kattenregenboog hebben: alle verschillende points, met zilver, met wit, van zwart tot rood en in alle verdunde kleuren. Bij de oogkleuren zijn blauw (bij Seal point), blauwgroen (bij Tonkinees point) groen, geel en odd-eyed mogelijk.

Vanya van Di-Antheés, seal tortie tonkanees met wit met blauwgroene ogen

Gedrag

Eigenlijk zou je een Devon Rex een aapje in een kattenlijf kunnen noemen. Ze zijn zeer atletisch, nieuwsgierig, onderzoekend en speels. Ze apporteren graag, springen het liefst op hoge plekken (deuren, keukenkastjes en menselijke schouders), zijn dol op eten en komen bijna altijd op schoot. Deze laatste twee eigenschappen worden waarschijnlijk mede veroorzaakt omdat ze vanwege hun korte vacht snel warmte verliezen, daardoor veel brandstof nodig hebben en zich graag laven aan de lichaamswarmte van hun baasjes.

Comies’ Devon Rexen op een kluitje

Als er geen mensen voor handen zijn, dan kruipen ze graag bij elkaar voor gezelschap en warmte. Het spreekt dan ook voor zich dat Devon Rex katten niet als enige kat gehouden moeten worden; ze zullen baldadig en nukkig worden.

Boonland’s Ginger Rogers zoekt het hogerop

Verzorging

Een Devon Rex is makkelijk te verzorgen. De vacht kan met de hand of met een babyborstel in vorm gestreken worden en omdat de Devon Rex niet of nauwelijks verhaard zult u weinig haren vinden.* Wel moet u ongeveer wekelijks de oren schoonmaken en de nagels knippen. Een Devon Rex produceert gemiddeld meer huidsmeer dan een andere kat.

*Hierdoor wordt vaak beweerd dat de Devon Rex hypoallergeen is: mensen die last hebben van kattenallergieën zouden hierdoor niet allergisch zijn voor de Devon Rex. Dit is echter niet altijd het geval! Kattenallergie kan worden veroorzaakt door haren, huidschilfers of speeksel. Wilt u zeker weten of u niet allergisch bent voor de Devon Rex, vraag dan of u enige tijd mag doorbrengen in een huis of cattery waar uitsluitend Devon Rexen zijn.

Karlijntje van Sophal’s Choice als kitten met korte vacht (en vieze oren) …

… en als volwassen poes met volgroeide vacht

Uiteraard moet de Devon Rex voldoende ren-en-klimplekken hebben en uitgebalanceerd voedsel krijgen. Als het niet te koud is, gaan ze ook graag (beschermd) naar buiten om vliegjes te vangen en bij voorkeur in het zonnetje te zitten.

Boonland kittens

Aanschaf

Er zijn in Nederland een redelijk aantal Devon Rex fokkers die u kunt vinden via rasverenigingen of verzamelsites op het internet. Kijk rond, vraag overal informatie over bijvoorbeeld het fokbeleid met betrekking tot de opvoeding van de kittens, gezondheidstesten van de ouders en de te geven nazorg. Sommige fokkers werken met een contract, anderen niet. Vraag daar ook de redenen over na zodat u met een gerust hart uw uiteindelijke keuze maakt. Liever iets te lang gewacht dan te snel beslist. Een nieuwe kat is een huisgenoot voor hopelijk de komende 10 tot 15 jaar.

Meer informatie over Rex rassen en fokkers kunt u onder andere hier vinden: http://www.rexkattenclub.nl/

Fotoverantwoording: Alle hieronder genoemde foto’s zijn gebruikt met toestemming van de makers

  • Kirlee, maker onbekend
  • Cloudborn Mr. Pink, eigenaar Kate Ekanger, maker Elizabeth Brown
  • Vanya van Di-Antheés, eigenaar en maker Nathalie van der Zee, cattery Rextopia’s
  • Comies’ Devon Rex, eigenaar en maker wijlen Jeanette Groenendijk
  • De overige foto’s zijn gemaakt door en met toestemming gebruikt van ondergetekende.

Marjan Boonen

Tekst door Marjan Boonen van Cattery Boonland (www.boonland.nl).

Cattery Boonland © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->