Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Burmees

Geschiedenis van de Burmees

De Burmees is een van de weinige rassen waarvan de herkomst precies bekend is. In de dertiger jaren bracht Dr. Joseph C. Thompson vanuit Burma een bruine kat, Wong Mau genaamd, mee naar Amerika. Deze kat had net zoals de seal-point Siamees, donkergekleurde points, maar haar lichaam was veel donkerder bruin gekleurd. Wong Mau kreeg een nest van de Siamese kater Tai Mau. Uit deze combinatie werden twee verschillende typen katten geboren: Siamezen zoals de vader en donkerder katten zoals de moeder. Wong Mau werd later gedekt door een van haar zonen, zo’n donkerder kat, wat resulteerde in drie verschillende typen katten: Siamezen, de donkerder katten zoals Wong Mau en nog donkerder bruine katten, (bijna) zonder points. Deze donkerbruine katten werden de eerste Burmezen. Uit Burmezen gekruist met Burmezen werden uitsluitend Burmezen geboren. Zo bleek Wong Mau een hybride te zijn van een Siamees met een geheel nieuw ras: de Burmees. Dergelijke hybrides kennen wij nu als Tonkanezen.


Uit de nakomelingen van Wong Mau en uit andere, uit Burma naar Amerika geïmporteerde Burmezen en Tonkanezen, werden de Burmezen in Amerika gefokt. Erkenning door de CFA volgde in 1936. Pas in 1949 werden de eerste Burmezen in Engeland geïmporteerd door Mrs. L. France (2 poezen en 1 kater). De kater was Casa Gatos Da Foong. Erkenning in Engeland door de GCCF volgde in 1952. In 1953 word nog een kater geïmporteerd, Casa Gatos Darkee. In de afstamming van deze kater is Wong Mau nog terug te vinden bij de betoudovergrootouders (de 5e generatie). De eerste rasclub voor Burmezen, “The Burmese Cat Club” werd opgericht in 1955 door Mr Vic Watson.
Tot 1955 dacht men bij een Burmees uitsluitend aan een bruine kat. In dat jaar echter werd in een nest van de poes Ch. Chinki Golden Gay, gedekt door haar vader Ch. Casa Gatos Darkee, de eerste blauwe Burmees geboren, Sealcoat Blue Surprise. Deze nieuwe kleur werd in 1960 erkend.
In 1964 werd de aanzet gegeven tot de fok van rode, crème en tortie Burmezen door de combinatie van een Burmees met een red-tabby huiskat en vervolgens met een red-point Siamees, wat uiteindelijk resulteerde in de erkenning van deze nieuwe kleuren in 1972.
Aan het eind van de zestiger jaren ontstond de behoefte aan vers bloed in de burmezenfok in Engeland. Daarom werden in 1968 zes Burmezen uit Amerika naar Engeland geïmporteerd, waarvan er vier een nieuwe kleur hadden, namelijk chocolate (in Amerika champagne genoemd). Deze nieuwe kleur werd, samen met zijn verdunning lilac (platinum in Amerika) in 1975 erkend. De twee bekendste van deze importen waren Jodee´s Golden Morningstar en Aybo Budda, namen die in de jaren daarna veel op Engelse en daarna Europese burmezen-stambomen voorkwamen.

Karakter beschrijving van de Burmees

De Burmees is een opvallend lieve en aanhankelijke kat. Ze houden van gezelschap en zijn ook nog eens heel erg nieuwsgierig. De meeste Burmezen lopen de hele dag achter hun baasjes aan en liggen heel graag op schoot, ze worden dan ook de honden onder de kat genoemd. Ook bij bezoekers komen Burmezen graag al eens kijken. Het zijn echte allemans vrienden. Contact met mensen is voor een Burmees heel belangrijk, ze zijn erg sociaal en hechten zich dan ook meer aan hun baasjes dan aan hun omgeving.
Burmezen hebben een zacht en aangenaam stemgeluid en zijn niet luidruchtig. Ze zijn zeer actief en speels en dit tot op hoge leeftijd. Speeltjes nemen ze in hun bek en lopen er mee rond, komen het brengen en apporteren zelfs als je het weg gooid. Burmezen staan bekend om hun intelligentie en kunnen erg koppig en eigenwijs zijn. Een Burmees maakt zelf uit wat hij/zij doet en je moet echt de baas zijn om hem/haar op andere gedachte te brengen. Ze weten heel goed wat verbieden betekend, maar ernaar luisteren hangt af van hoe goed de baas het volhoud door het te blijven verbieden. Ze zullen het telkens weer proberen hetgeen te doen wat ze niet mogen. Wat dat betreft zijn het net kleine kinderen en proberen ook uit hoever te kunnen gaan.
Burmezen houden van warmte en zoeken die ook echt op, liggen graag in de zon of voor de verwarming.


Hoe actief een Burmees ook kan zijn, soms zijn ze enorm lui.
Burmezen staan ook bekend om het openen van dichte deuren, ze springen op de klink en gaan net zo lang door tot de deur open gaat, de klink anders om zetten heeft weinig effect want ook die weten ze open te krijgen.
Een Burmees is geen kat die graag alleen woont en heeft behoefte aan het gezelschap van een andere kat, beste is om 2 Burmezen in huis te nemen of anders een ander ras wat niet dominant is, aangezien de Burmees dominant is.
Burmezen zijn een gezond ras die vaak 15 jaar of ouder kunnen worden.

Burmezen zijn erg vruchtbaar en kunnen al op zeer jonge leeftijd zich voortplanten. Zo zijn er al katers die met 4 maanden poezen zwanger maakten.
Een gemiddelde nestgroote is 5 kittens maar nesten van 9 kittens is geen uitzondering, ook is het niet speciaal dat alle kittens in leven blijven.
Burmezen zijn doorgaans een gezond ras dat vaak 15 jaar of ouder wordt.. Een gemiddelde nestgrootte is 5 kittens, nesten van 9 kittens komen voor, waarbij het niet ondenkbeeldig is dat ze ook allemaal in leven blijven. De Burmees is dus behoorlijk vruchtbaar. Ik heb het meegemaakt dat een katertje van 4 maanden het voor elkaar kreeg om een poes zwanger te maken.
Samenvattend is de Burmees een eigenzinnige, dynamische op de mens gerichte kat die doorgaans net als een hond tot huisgenoot bestempeld moet worden. Hij brengt leven in de brouwerij en je moet van hem of haar houden, of je nu wilt of niet.

De verzorging van een Burmees

De vachtverzorging neemt niet veel tijd in beslag, omdat de Burmees weinig tot geen ondervacht heeft. De kat regelmatig aaien en een keer per week borstelen is voldoende. Regelmatig de nageltjes knippen en oortje schoonmaken.

Het uiterlijk van een Burmees

Een Burmees is een middelgrote kat van ongeveer 3,5 kilo. Heeft een krachtig en gespierd lichaam met een rechte rug en stevige borst. De pootjes zijn in verhouding tot het lichaam met ovale voeten. De staart is vrij lang, breed aan de basis en dunner uitlopend in een afgeronde punt.
De kop is wigvormig met afgeronde vormen, een krachtige en brede onderkaak en kin. Duidelijke stop. Oren middelgroot en wat naar voren gericht, ze staan wijd uit elkaar. De ogen zijn groot en staan wijd uit elkaar. De onderkant van de ogen lopen rond, terwijl de bovenkant slechts lichtgebogen is.
De vacht is zeer kort, met een dichtaanliggende vacht met weinig tot geen ondervacht. De haarstructuur is fijn en voelt zijdeachtig aan. De vacht heeft een mooie diepe glans.

De kleuren van de Burmees

De vachtkleur is in nuances die bij geen enkel ander ras voorkomt. De onderkant van het lichaam is altijd lichter dan de rug en de poten, de overgang tussen de kleur nuances verloopt vloeiend. Het gezicht en oren zijn donkerder van kleur. De vacht is vrij van vlekken en strepen.
Kleuren die voorkomen zijn: Brown, Chocolate, Blue, Lilac, Red, Créme, Cinnamon, Fawn en in tortie varianten.
De Burmees wordt vrij licht gekleurd geboren en bereikt zijn uiteindelijke kleur pas na ongeveer 2 jaar.

Bijzonderheden

Er is een opmerkelijk verschil in de kopvorm tussen de Amerikaanse en Europese Burmees. De Amerikaanse Burmees heeft een korte kop met grote en iets uitpuilende ogen. De kop van de Engelse Burmees is daarentegen gematigd van vorm.

Klik hier voor meer foto’s.

Tekst en foto’s door Cisca van Cattery Chymiri (www.chymiri.eu).

Cattery Chymiri © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->