Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Brits Langhaar

Herkomst Brits Langhaar

Brits korthaar katten werden rond 1870 in Groot-Brittannië gefokt uit mooie huiskatten, waarna het inkruisen met Perzische katten ervoor zorgde dat het ronde en gedrongen type en de teddybeer expressie van de Brits korthaar werd vast gehouden. Veel Brits korthaar katten dragen dan ook het langhaar-gen en het is dus mogelijk dat bij een verparing van twee Brits kortharen een Brits langhaartje in het nest kan zitten.

Een Brits langhaar heeft als genotype ll en is dus fokzuiver voor het lange haar, als men Brits langharen onderling gaat verparen krijgt men alleen maar langhaar katten. Het gen L voor korthaar domineert over het recessieve gen voor langhaar. Het verschil van de Brits langhaar waarvan de ouders Brits korthaar, die beiden drager zijn van het recessieve langhaar gen (genotype Ll), is dus slechts een gen.

Uiterlijk

Voor de Brits langhaar geldt dezelfde rasstandaard als voor de Brits korthaar met uitzondering van de vachtlengte die halflang tot lang kan zijn. Brits langhaar katten zijn middelgrote katten. Ze behoren een brede borstkas en een korte, gespierde rug te hebben, de bouw behoort in alle opzichten gedrongen te zijn.

  • De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes. De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte.
  • De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel, en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek.
  • De kleine oren zijn kort en breed aan de basis, en staan ver uit elkaar.
  • De ogen zijn groot en rond en kunnen verschillende kleuren hebben, dit afhankelijk van de kleur van de vacht.
  • De brede neus is kort en recht, en de neusaanzet mag niet te ‘plat’ zijn, maar moet in een lichte welving in het voorhoofd overgaan.
  • De kin is stevig en goed ontwikkeld.
  • Brits langhaar katten combineren een mooie, gedrongen bouw met een langharige vacht en zijn vriendelijke en rustige huisdieren.

Vachtkleuren

Voor de Brits langharen gelden dezelfde kleuren en patronen als bij de Brits korthaar.

Karakter

Brits langhaar katten staan net als de Brits korthaar katten bekend om hun gelijkmatige en aangename karakter en zijn misschien wel iets aanhankelijker dan de Brits korthaar, maar dat kan natuurlijk per kat verschillen. De meeste katten zijn uiterst verdraagzaam en vriendelijk, en hebben een groot aanpassingsvermogen. De kittens zijn tot op een leeftijd van ongeveer een tot twee jaar net zo speels als andere katten, maar daarna worden de meeste wat minder actief en laten ze hun aanwezigheid nooit zo nadrukkelijk blijken, het ligt niet in hun aard om luidruchtig om aandacht te vragen. Ze kunnen zichzelf redelijk goed bezighouden. Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld en geaaid te worden.Veel contact met huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Ondanks hun ontzettend zachte karakter wil dit niet zeggen dat iedere Brits langhaar een ‘schootkatje’ is en ze met alles akkoord gaan wat wij als mens zijnde willen, ze behouden natuurlijk ook nog hun eigen mening en karaktertrekken.

Vachtverzorging

Een Brits langhaar heeft een makkelijke maar goede vachtverzorging nodig. Een wekelijkse kam/borstelbeurt zou moeten volstaan. Tijdens de ruiperiode moet men wel vaker gaan kammen/borstelen en dan is een dagelijkse kam/borstelbeurt aan te raden om de vacht in een goede conditie te houden. Men kan een Brits langhaar ook gaan wassen indien nodig, dit gebeurt dan best met een babyshampoo of speciaal voorziene shampoo die men bij een dierenspeciaalzaak of kattenshow kan verkrijgen. Na het wassen moet men de kat zeer goed droogwrijven zodat deze zeker niet onderkoeld kan raken.

Tekst en foto’s door Nathalie van Cattery La Fortuna (www.catterylafortuna.com).

Cattery La Fortuna © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->