Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Blauwe Rus

Oorsprong Blauwe Rus

Hoewel zijn Russische afstamming voor sommigen twijfelachtig is, wordt toch aangenomen dat de Blauwe Rus zijn oorsprong heeft in de streek van de Witte Zeehaven Archangelsk in Noord Rusland. Blauwe kortharige katten werden destijds in Rusland beschouwd als geluksbrengers. Heel wat gezinnen hadden een dergelijke kat in huis rondlopen of als afbeelding aan de wand hangen.

Zeelieden en handelsreizigers namen deze katten mee op hun reizen uit Rusland en introduceerden ze zo in Engeland in de eerste helft van de 19de eeuw. Vanaf ongeveer 1850 werden ze geshowd in de Crystal Palace-tentoonstellingen in Londen. Destijds werd de Blauwe Rus ook wel Archangelkat, of Foreign Blue genoemd.

In 1983 werden Olga, Pashoda en Yula geïmporteerd vanuit Archangelsk door mevrouw Carew-Cox en in 1898 kwam de kater Bayard uit Rusland. Deze katten werden beschreven als een slanke kat lang, gracieus en met een dikke zilverige vacht”.

Een eeuw geleden beschouwden heel wat “kattenexperts”de Blauwe Rus niet als een apart ras en de toenmalige first lady van de GCCF Frances Simpson beweerde dat het geen specifiek ras was en daarom ondergebracht werd bij de kortharige Engelse rassen Chartreuse Blauw. Tijdens de eerste kattenshows vanaf 1850 werden de Blauwe Russen dus samen met de British Blue in dezelfde klasse gekeurd, hoewel zij beiden aanzienlijk van uiterlijk verschilden. In 1948 werd de Rus eindelijk officieel erkend en dat verklaard ook hetzelfde rasnummer 16, waar in 1948 een kleine a aan is toegevoegd voor de Blauwe rus.

GCCF Type FiFE/CFA Type

Na WO II bleven er, dankzij Mrs Rochford van de Dunloe-cattery 3 fokkatten over in Engeland. Deze katten werden later, uit pure noodzaak, gekruist met Siamezen, Brits Korthaar en zelfs met Burmezen. De oorspronkelijke amberkleurige ogen werden mede door deze foute combinaties groen, zoals ze vandaag nog steeds zijn en de karakteristieke dubbele vacht ging dikwijls verloren. In de 50-er jaren werd de officiële standaard herschreven, doordat met kruisingen met Siamezen de Blauwe Rus een uitgesproken slanke kat van het Siamese type werd. In het midden van de jaren ’60 besloten enkele toegewijde Russenfokkers om terug te keren naar de originele karaktereigenschappen van het ras: korte wigvormige kop, geprononceerde snorhaar-kussentjes, rechtopstaande oren.
Deze hernieuwde interesse in het ras leidde ertoe, dat de standaard opnieuw veranderd werd met de uitdrukkelijke vermelding dat “het Siamese type ongewenst was”. Na vele veranderingen lijkt de huidige Blauwe Rus in bijna alle aspecten (uitgezonderd de oogkleur) op de originele Archangelsk-Kat. Een elegant lichaam en de onmiskenbare mooie, stevige dubbele vacht met een zilverzweem onderscheiden de Blauwe Rus van gelijk welk ander ras en maakt hem zo uniek. Het meest opvallende kenmerk is deze dubbele vacht die bestaat uit zeer dicht ingeplant kort haar.

Karaktereigenschappen

De Blauwe Rus beschikt over een zacht stemgeluid, (behalve als een poes krols is). Een Blauwe Rus kan goed met andere huisdieren en met kleine kinderen. Ze zijn speels tot op een hoge leeftijd maar houden niet van te veel drukte. Een blauwe Rus kan ook goed op een flat worden gehouden, hoewel ze het ook wel prettig vinden om lekker in de tuin te zijn om van het zonnetje te genieten. Een Blauwe Rus verhaard minimaal de vacht heeft weinig onderhoud nodig en is nog een goed gezond ras.

Russisch Wit en Russisch Zwart

We gaan hiervoor terug naar Australië aan het eind van de zestiger jaren. Dick en Mavis Jones – Blauwe Russen fokkers – hadden ergens gelezen over Witte Russische katten die leefden in de besneeuwde gebieden in Siberië en ze hadden er zelfs foto’s van ontvangen!

Afbeelding Witte Rus Afbeelding zwarte Rus

Ze droomden van een prachtige Russische Witte kat, met verder al de karakteristieken van een Blauwe Rus. De Jones’ experimenteerden met een slechte witte poes uit Siberië – alhoewel een huiskat zonder stamboom – die ze van een diplomaat van een ambassade in Sydney hadden gekregen in ruil voor een Blauwe Rus. Deze witte poes werd gepaard aan één van Jones’ Russische Blauwe dekkaters en in haar nestje werden 2 witte kittens geboren, waarvan het mooiste werd aangehouden en “White Rose” werd genoemd. Er werd een toelating gevraagd om Russisch Wit te mogen fokken en het fokprogramma stond onder supervisie van twee vooraanstaande dierengenetici van de Universiteit van Sydney. Na 5 jaar intensief en gecontroleerd fokken hadden ze het eindelijk gehaald. Er werd een strikt programma opgezet om ervoor te zorgen dat geleidelijk aan de beste kwaliteiten en karakteristieken van de Blauwe Rus in de Witte Russen zouden overgaan. In juni 1976 stelde de familie Jones 5 volwassen Witte Russen tentoon, evenals een nestje bestaande uit 2 Blauwe en 2 Witte Rusjes.

Hoe kwam de Zwarte Rus?

Heel simpel. In een nest van één van de 3de generatie witte poezen kwam opeens een zwart kitten tevoorschijn. Begin ’84 hadden de Zwarte Russen van Jones 4 generaties zwart op hun stamboom staan, maar tenminste 10 generaties van Myemgay Blauwe Russen gingen daaraan vooraf. Tot zover het verhaal over het ontstaan van de eerste geregistreerde Witte en Zwarte Russen.

NOK standaard Blauwe Rus (ook voor Wit en Zwart) – Afgeleid van de GCCF standaard

De Rus is een elegante kat van gematigd type met hoog geplaatste oren, amandelvormige groene ogen, vlakke schedel, geprononceerde snorhaarkussentjes te samen met de karakteristieke zachte dubbele vacht zijn kenmerkend voor dit ras.

 • Kop: Korte wig met vlakke schedel tussen de oren. Kort wigvormig snuitje met geprononceerde snorhaarkussentjes. In profiel zijn het voorhoofd en de neus recht, ze maken een lichte convexe hoek ter hoogte van de bovenste oogrand; er mag geen stop of deuk zijn of een recht profiel. Stevige, volle kin en een goed sluitend gebit. Rechte lijn van neuspunt naar kin.
 • Oren: grote oren, breed aan de basis en verticaal geplaatst. Weinig haargroei aan de binnenzijde van de oren.
 • Ogen: amandelvormige ogen; vrij wijd uit elkaar geplaatst, niet klein of diepliggend. Oogkleur schitterend éénkleurig groen; bij kittens mogen de ogen later op kleur komen.
 • Lichaam: lang en slank met een gracieuze houding maar wel stevig gespierd.
 • Poten en Voeten: middelzware beenderstruktuur, lange poten met kleine ovale voeten.
 • Staart: matig lang, taps toelopend in verhouding met het lichaam. Mag stevige aanzet hebben,
 • Vacht: de vacht is dubbel met een zeer dicht ingeplante ondervacht. Kort, fijn en zacht. Hij mag niet stug aanvoelen. De vacht is zeer verschillend van de vachtstructuren van andere kortharen en het ware kenmerk van de Rus.

Kleuren:

 • Blauwe Rus: éénkleurig blauw met een duidelijk waarneembare zilverglans. Bij voorkeur middenblauw. De vacht is doorgekleurd tot de haarwortels. De haren vertonen geen ticking of tipping hoewel er in de haarpunt pigment kan ontbreken, waardoor de zilverglans ontstaat. Bij volwassen katten mag geen ghostmarking meer te zien zijn. Neusleertje blauw, voetzolen mogen lichter zijn dan neusleer.
 • Witte Rus: zuiver witte vacht zonder gele zweem. Gekleurde kopvlek alleen toegestaan bij kittens. Neusleertje en voetzolen: roze.
 • Zwarte Rus: gitzwarte vacht, doorgekleurd tot op de haarwortels. Een bruine zweem is toegestaan bij kittens. Neusleertje en voetzolen: zwart


 

Puntenverdeling GCCF:

Kop en oren 20
Oogvorm en -kleur 15
Lichaam, poten en staart 20
Vachtstructuur 30
Vachtkleur 15
Totaal 100
Fouten bij de Blauwe Rus

 1. glad liggende vacht
 2. oosterse bouw
 3. gedrongen bouw
 4. wit bij blauwe en zwarte Rus
 5. gekleurde vlekken bij de witte Rus
 6. geen correcte oogkleur bij volwassen dieren
 7. zwakke kin

Tekst Nanna Sterrenburg van cattery Zvizda’s www.cattery-zvizdas.com

Cattery zvizda’s © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden .

 

-->