Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Bevalling

Bevallingstips

Een nestje fokken lijkt heel leuk en dat is het meestal ook maar wat komt er allemaal bij kijken en waar moet je allemaal op letten?

Allereerst is het belangrijk om een kat aan te schaffen bij een betrouwbare cattery. De lijnen waaruit de kat komt moeten vrij van erfelijke ziekten zijn. Belangrijk is dus dat de ouders getest zijn op de in het ras voorkomende erfelijke ziekten. Maar goed, ik ga er vanuit dat degene die dit lezen dit allemaal al weten en zich daarin al uitgebreid verdiept hebben.

Als het dan eenmaal zover is………de poes is op date geweest en zwanger wat dan?

Vanaf 3 weken kun je aan de tepels zien of de poes zwanger is. Met een foto die je voor de dek neemt en een foto na 3 weken na de dek kan je goed vergelijken. De tepel is duidelijk roder van kleur en wat groter/dikker. Vanaf dat moment is het belangrijk de poes eiwitrijk voer te geven oftewel “kittenbrokken” deze zijn belangrijk om de poes voldoende voedingsstoffen en energie te geven. Verder controleer je regelmatig of de ‘melkpakketten’ goed voelen (niet warm of hard). Je controleert of er uitvloeiing is bij de poes (tegen het einde van de zwangerschap kan er wat ‘slijmerige’ uitvloeiing zijn dit kan geen kwaad zolang het niet ‘sterk’ ruikt of er raar van kleur uitziet. Bij twijfel altijd even een dierenarts raadplegen.

Een paar weken voor de bevalling zet je een ‘werpkist’ klaar op een plek waar de poes rustig en veilig kan bevallen. Een werpkist kan je kant en klaar kopen of je kunt een kartonnen doos gebruiken. Gebruik nooit een fruitdoos omdat deze nog giftige stoffen kan bevatten. Leg in de werpkist ‘kraammatrasjes’ en flanellen doeken zodat het lekker zacht ligt, gebruik geen badstof omdat de nageltjes hierin blijven haken.

De draagtijd van een poes is ongeveer 65 dagen. Vanaf 62/63 dagen is het ‘veilig’ om te bevallen tot 70 dagen, afhankelijk van de grootte van de worp kan de bevalling uitblijven of eerder beginnen. Voor de 62ste dag bevallen is prematuur, de kittens zullen nog erg licht zijn van geboortegewicht, kaal op hun pootjes en moeite hebben met alles. Voor advies hiervoor raden wij u aan contact op te nemen met uw dierenarts.

Op het moment dat de bevalling begint, het is niet te zeggen hoe dat voor uw kat zal zijn, elke kat is daarin anders. Maar enkele voorbeelden dat de poes aanstaande is te bevallen zijn zoeken naar een ‘veilig’ plekje, vocht/slijmverlies, graven, hijgen, ‘rillingen’ over de rug (voorweeën). Wanneer u deze symptomen ziet hou het dan goed in de gaten. Uiteraard bent u enkele dagen voor de uitgerekende datum thuis tot de bevalling begint. Is uw poes erg onrustig en blijft deze zoeken naar een plekje, ‘wijs’ haar dan de weg naar de ‘werpkist’ en leg haar daar in streel haar ondertussen en praat zachtjes en geruststellend tegen haar.

De eerste perswee heeft u gezien. Noteer deze tijd. Normaal gesproken zal er binnen 1 uur het eerste kitten geboren worden. Wees echter niet direct ongerust als het iets langer dan 1 uur duurt, zeker bij een eerste bevalling/kitten kan het wat langer duren. Observeer uw poes goed, mocht u twijfelen of het wel goed gaat neem dan contact op met uw dierenarts. Op een gegeven moment ziet u een vruchtblaas bij een wee tevoorschijn komen, deze schiet nog enkele keren terug. Op een gegeven moment ‘floept’ de vruchtblaas met kitten eruit. In principe zal uw poes zelf het vlies openbijten en het kitten droog/schoonlikken. Doet de moederpoes dit niet zult u dit zo snel mogelijk doen. Het vlies ‘scheurt’ u met de nagel open en droog het kitten goed af vooral ook bij de neus en mond de slijmresten verwijderen.

De navelstreng zit nog vast aan de placenta die vaak iets later geboren zal worden. De moederpoes zal deze zelf doorbijten, als de moederpoes dit niet doet kunt u dit doen. Doe dit bij voorkeur nadat de placenta geboren is tenzij er ‘redenen’ zijn dat het direct moet gebeuren. Knijp met uw nagels op 1-2 cm afstand van de navel de navelstreng enig tijd dicht zodat de bloedtoevoer wordt afgeknepen en knip deze door. U kunt hiervoor ook een navelklem gebruiken of een arterieklem. Maar ook een ‘stukje flosdraad’ stevig aantrekken is een manier. De poes mag, of nog liever, moet de placenta opeten daar zitten hele belangrijke voedingstoffen in die ook de moedermelk op gang brengen. Let echter op dat ze er niet ‘teveel’ opeet dit kan ‘darmproblemen’ veroorzaken. Max. 3 stuks vind ik persoonlijk genoeg maar tot 5 geeft normaal gesproken geen problemen. Het kitten komt meestal als eerste met het hoofd naar buiten. Controleer altijd even of moeder de navelstreng niet ‘te kort’ afbijt (max. 1 cm van de navel af) en of er geen slijm in neus of mondholte zit. Zorg dat u een ‘ruwe handdoek’/hydrofiel luier/badstof ‘spuug’doekje bij de hand hebt om eventueel te helpen met schoonmaken van het kitten. Ook een slijmzuiger is belangrijk om in huis te hebben mocht er toch veel ‘vocht/slijm’ ingeslikt zijn zodat u dit eruit kunt zuigen om complicaties te voorkomen. Soms komt een kitten eerst met zijn achterpootjes/kontje naar buiten, dit is voor de moederpoes wat moeilijker en de kans dat het kitten nu meer vocht naar binnen heeft gekregen is vele malen groter. Mocht het de moederpoes niet lukken ga dan niet trekken aan een ‘pootje’ maar neem direct contact op met de dierenarts voor advies. Soms kunnen ze u telefonisch al helpen om het kitten toch zelfstandig geboren te laten worden. Als dit niet lukt zal er een keizersnede nodig zijn. Hierover ga ik verder geen informatie geven maar neem contact op met uw dierenarts .

Kittens die moeilijk op gang komen goed uitzuigen met de slijmzuiger en stevig opwrijven. Geef 1 druppel nutridrops om extra energie aan het kitten te geven.

Hierna volgen de rest van de kittens op een soortgelijke manier. De tijd ertussen kan variëren van een paar minuten tot wel een uur of iets langer. Zolang de moederpoes niet continue perst zonder ‘zichtbaar’ resultaat kan het geen kwaad. Ook een rustpauze tussen door is niet ongebruikelijk. Kijk ook goed naar uw poes. Is ze rustig? Of ziet u paniek/onrust? In het laatste geval adviseer ik weer om contact op te nemen met uw dierenarts. Mocht de moederpoes erg moe worden kunt u haar tussendoor wat ‘druivensuiker’ geven, dit neemt snel op en geeft een ‘energieboost’. Ook nutridrops kunt u tussendoor geven als boost maar dit is van korte duur.

Het laatste kitten is geboren wanneer u weer rust in uw poes ziet. De weeën zijn opgehouden en ze ‘voelt’ leeg. Controleer dit maar besef dat de baarmoederhoorns nog ‘hard’ aan kunnen voelen en daardoor op een kitten kunnen lijken. Ook kunnen melkklieren hard aanvoelen. Uiteraard heeft u ook alle placenta’s geteld en weet u dat er net zoveel placenta’s als kittens geboren zijn. Ook hier weer bij twijfel contact opnemen met de dierenarts. Deze kan eventueel een injectie geven die de weeën weer zullen opwekken en een ‘achtergebleven’ kitten of ‘placentaresten’ naar buiten zullen drijven. Indien de bevalling klaar is de werpkist verschonen zodat moederpoes en kittens lekker in een schone werpkist kunnen bijkomen van de bevalling. Soms is het zelfs noodzakelijk dit onder de bevalling ook te doen omdat het anders allemaal wat te nat en dus te koud wordt voor de kittens.

Gefeliciteerd met uw nestje kittens!

Tekst en afbeeldingen afkomstig van Petra Geleijnse, van cattery Sibrussia (www.sibrussia.nl)

Petra Geleijnse © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

 

-->