Welkom, bezoeker! [ Registreer | Inloggenrss  |  tw  |  tw  | 


Bengaal

Rasbeschrijving Bengaal

Oorsprong

De Bengaal komt oorspronkelijk uit de VS. Het ras is ontstaan uit een kruising tussen wilde katten (de Asian Leopard Cat) en huiskatten. De eerst generatie bengalen word de F1 genoemd. Deze katten waren nog vrij wild en zeker geen huiskatten. De huiskat begint bij de F3-F4 wat betekend dat de ALC zijn over-overgroot ouder is. Alles na de F4 word dan ook bengaal genoemd en word er niet meer met de F nummers gewerkt. Het is in eerste instantie niet de bedoeling geweest om een nieuw ras te maken. De kruisingen kwamen voort uit een onderzoek naar kattenleukomie. In de ontwikkeling van het ras zijn onder andere huiskatten, Siamezen en Burmezen gebruikt.

Karakter

De bengaal is een vriendelijke, nieuwsgierige en intelligente kat. De laatste 2 eigenschappen heeft de bengaal geërfd van zijn wilde voorvader. De bengaal is in tegenstelling tot veel katten dol op water. Bengalen zijn gek op aandacht en spelen. Ze kunnen zich uren vermaken met hun speelgoed, een bengaal is een heel sociaal dier en speelt daarom ook heel graag met zijn baasje en andere katten. Het is natuurlijk veel leuker om ergens achteraan te rennen, dan tegen een stilliggende muis te slaan.

Het socialiseren van een bengaal in ontzettend belangrijk. Bengalen trekken graag hun eigen pad. Een knuffel of lekker spinnen op schoot vinden ze prima, maar dan wel op hun voorwaarde. Een bengaal heeft graag overzicht en zal zich daarom regelmatig bovenin de krabpaal of op een hoge kast bevinden. Een bengaal heeft een duidelijke onmiskenbare miauw. Een beetje bengaal zal je de oren van het hoofd kletsen. Een kleine samenvatting van de dagelijkse avonturen is heel gebruikelijk. Dat geeft aan de andere kant ook dat ze van zich zullen laten horen als ze het er niet mee eens zijn. Als de tuindeur dicht zit of je nu toch echt eens op moet gaan staan om die lekkere snoepjes uit de la te pakken.

Een bengaal gaat prima met andere katten of honden maar het is wel wenselijk om een bengaal te plaatsen bij katten of honden met een vergelijkbaar energie level. Anders worden ze mogelijk ondergesneeuwd door het enthousiasme van de bengaal. Met kinderen moet er worden gekeken naar het karakter van de kinderen. Een bengaal kan een prima speelmaatje zijn wat onvermoeibaar met uw kleine zal spelen. Echter heeft de bengaal ook zijn ruimte nodig en vind het niet prettig om constant geprikkeld of gevolgd te worden.

Vacht

De bengaal beschikt over een prachtige vacht. De is kenmerkend zacht en glad aan het lijf. De vacht word ook wel eens een pels genoemd.

Uiterlijk en kleuren

Een bengaal heeft een wigvormige kop met ronde ogen, volle wangen en een mooie stevige kin. De oren zijn breed geplaatst en qua verhouding klein. het lichaam van de bengaal is gespierd en iets groter ter verhouding tot de kop. De rozetten zijn als losse spots verdeeld over het lichaam en op de buik is een niet miskenbare ritssluiting van stipjes te zien. Een witte buik is wenselijk.

De vachtpatronen die je bij bengalen kan tegenkomen zijn:

  • spotted
  • rozetted
  • marbled
  • sheeted

De bengaal komt het meeste in de volgende kleuren voor:

  • Brown (meest voorkomende)
  • Black
  • Silver
  • Snow (seal linx, seal mink, seal sepia)

Tekst en afbeeldingen door Nicole Heinerman van Cattery Nalely (www.nalely.nl).

Cattery Nalely © 2012 | Niets uit deze publicatie mag zonder nadrukkelijke toestemming van de auteur vermenigvuldigd worden.

-->